Gabčíkovská elektráreň už pracuje pod novými systémami

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 10:37 • 2 min
Gabčíkovská elektráreň už pracuje pod novými systémami

BRATISLAVA - Vodná elektráreň Gabčíkovo, po tom ako ju pod svoju správu prevzal štátny podnik Vodohospodárska výstavba, už pracuje v nových podmienkach.

slovakia

left justify in out

Elektráreň prešla z pôvodných riadiacich systémov na nové, pretože pôvodné riadiace systémy prevádzkované Slovenskými elektrárňami bolo potrebné odpojiť a nové riadiace systémy zapojiť a odskúšať. Celý prechod pod nové systémy prebiehal pod dozorom Slovenského elektroenergetického dispečingu (SED) prevádzkovateľa prenosovej sústavy spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a. s. (SEPS).

 

"Prechod na nové systémy trval približne tri hodiny. Zmeny technického charakteru boli orientované hlavne na riadiace informačné systémy, správne priradenie meraní, signalizácie, povelovania a monitoringu, vybudovanie telekomunikačných ciest, úpravy zúčtovacích systémov a podobne,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk výkonný riaditeľ sekcie riadenia SED v spoločnosti SEPS František Pecho. Okrem technických zmien bolo podľa neho potrebné vykonať aj organizačné a administratívne zmeny a s tým súvisiace úpravy podporných informačných systémov.

 

Ukončená bola zatiaľ prvá skúšobná etapa prechodu gabčíkovskej elektrárne na nové riadiace systémy. "Začala sa druhá etapa, zameraná na riešenie poskytovania takzvaných podporných služieb. Ide o poskytnutie viacerých činností, ktoré dispečing potrebuje na to, aby prevádzkovateľ prenosovej sústavy mohol bezpečne a spoľahlivo prevádzkovať elektrizačnú sústavu Slovenska,“ dodal Pecho.

 

Už v rámci testovania odskúšal a využíval dispečing SEPS poskytovanie podpornej služby typu sekundárna regulácia napätia, ktorú vzhľadom na jej technický charakter je možné poskytovať už po menej náročnej úprave technologických zariadení. "Vďaka tejto podpornej službe udržuje dispečing napätie v prenosovej sústave na úrovni stanovenej príslušnou normou,“ vysvetlil Pecho.

 

Vodná elektráreň Gabčíkovo po úspešnom ukončení 2. etapy skúšok bude môcť slovenskému prevádzkovateľovi prenosovej sústavy poskytovať aj ďalšie typy podporných služieb, ktoré slúžia pre udržiavanie vyrovnanej bilancie medzi spotrebou a výrobou v elektrizačnej sústave Slovenska. "Jednou z možností poskytovania ďalších typov podporných služieb je, že nový prevádzkovateľ Vodnej elektrárne Gabčíkovo bude úspešný vo výberových konaniach na poskytovanie podporných služieb organizovaných spoločnosťou SEPS,“ konštatoval Pecho.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies