Gabčíkovo čakajú generálne opravy turbín

NETKY.SK • 1 September 2014, 14:38 • 2 min
Gabčíkovo čakajú generálne opravy turbín

BRATISLAVA - Spoločnosť Slovenské elektrárne, a. s., (SE) pripravuje na Vodnej elektrárni Gabčíkovo (VEG) popri bežnej údržbe aj generálne opravy (GO) turbín. Zámerom SE je začať s generálnymi opravami už v roku 2016. Informovala o tom spoločnosť SE v reakcii na stredajšie (27.8.) vyjadrenia ministra životného prostredia SR Petra Žigu (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Ten po rokovaní vlády SR konštatoval, že "SE majú povinnosť zo zmluvy vykonať GO, nielen urobiť údržbu, o ktorej hovoria, že už do nej investovali 14 miliónov eur". "To je ich psia povinnosť. Ich psia povinnosť je aj robiť GO. Oni ich mali začať v roku 2009, dodnes sa neurobila ani jedna turbína. Takto to naťahujú, asi majú nejaký zámer, prečo to robia. My ich musíme vyzvať k tomu, aby dodržiavali zmluvu," spresnil Žiga.
      

Podľa vládou schválenej správy dochádza v súčasnosti k viacerým problémom spojeným s prevádzkou VEG z dôvodu neplnenia si povinností zo strany SE. Za jeden z problémov sa v správe označuje ohrozenie bezpečnej a efektívnej prevádzky VEG z dôvodu nevykonania GO turbín. Ďalším problémom je spor o výšku ročného poplatku. Problémom sú aj spory súvisiace s platbami s výhradou.
      

"Keďže plán generálnych opráv, schválený predchádzajúcim vedením Vodohospodárskej výstavby, š. p., bol zamietnutý po zmene vedenia v roku 2012, pripravuje sa plán podľa nových požiadaviek," priblížili Slovenské elektrárne.
      

Generálne opravy turbín na vodných elektrárňach sa podľa Slovenských elektrární vykonávajú spravidla raz za 30 rokov. Celosvetové skúsenosti však hovoria aj o dlhšom prevádzkovaní vodných elektrární bez nutnosti GO v prípade kvalitnej priebežnej údržby. Promptnejšie vykonanie GO je nutné iba v prípade zistenia závažnej poruchy pri bežnej kontrole alebo pri extrémnej udalosti, akou sú napríklad povodne.
      

VEG bola podľa SE uvedená do prevádzky v roku 1992 a je teda jednou z najmladších vodných elektrární na Slovensku. Technický stav elektrárne sa neustále kontroluje tímom expertov a zodpovedá náročným medzinárodným štandardom, ktoré sa uplatňujú pri riadení a prevádzke vodných elektrární skupiny Enel po celom svete. Do údržby elektrárne už SE investovali približne 14 miliónov eur.
      

Spoločnosť zároveň pripomenula, že počas doterajšieho prevádzkovania elektrárne zo strany SE, od roku 2006, sa nevyskytli žiadne závažné poruchy či rizikové situácie. Práve naopak, dôkazom vynikajúceho stavu elektrárne boli aj povodne v minulom roku, keď sa za pomoci jej prevádzky a riadenia podarilo ochrániť Bratislavu pred prívalovou vlnou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona