G7 vyzýva Čínu na dodržiavanie medzinárodných pravidiel a varuje Rusko

NETKY.SK • 18 Apríl 2023, 11:45 • 2 min
G7 vyzýva Čínu na dodržiavanie medzinárodných pravidiel a varuje Rusko

KARUIZAWA - Ministri zahraničných vecí krajín G7 varujú Rusko, že sú pripravení sprísniť sankcie pre jeho inváziu na Ukrajinu. Takisto vyzývajú aj Čínu, aby dodržiavala medzinárodné pravidlá.

slovakia

left justify in out

Ministri zahraničných vecí krajín G7 v utorok upozornili Rusko, že sú pripravení sprísniť sankcie pre jeho inváziu na Ukrajinu. Takisto vyzvali Čínu, aby dodržiavala medzinárodné pravidlá. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

 

Ministri po rokovaniach v japonskom meste Karuizawa sú odhodlaní posilniť spoluprácu s cieľom zabrániť dodávkam zbraní pre Moskvu od tretích krajín. Zakročiť chcú voči každému, kto bude Rusko vo vojne proti Ukrajine materiálne podporovať. Moskvu tiež vyzvali, aby okamžite a bezpodmienečne stiahla svoje sily z Ukrajiny. G7 je preto pripravená naďalej stupňovať sankcie proti Rusku. Ministri odsúdili aj nezodpovednú jadrovú rétoriku Ruska a hrozbu umiestniť v Bielorusku jadrové zbrane. "Akékoľvek použitie chemických, biologických či jadrových zbraní Ruskom bude mať vážne následky," uviedli.

 

Predstavitelia siedmich najvyspelejších ekonomík sa kriticky vyjadrili ku krokom Pekingu v Juhočínskom mori. "Pripomíname Číne potrebu dodržiavať ciele a zásady Charty OSN a upustiť od hrozieb, nátlaku, zastrašovania či využívania násilia," uviedli ministri v spoločnom vyhlásení. Podľa ministrov neexistuje žiadny právny základ na expanzívne nároky Číny v Juhočínskom mori a odmietli jej vojenské kroky v tejto oblasti. 

 

Mier a stabilita v oblasti Taiwanského prielivu sú podľa nich neodmysliteľné na udržanie bezpečnosti a prosperity medzinárodného spoločenstva. Vyjadrili aj znepokojenie v oblasti dodržiavania ľudských práv v Tibere a v regióne Sin-ťiangKrajiny G7 sú však aj napriek kritike Číny odhodlané s touto krajinou spolupracovať v oblasti globálnych výziev ako je napríklad boj proti klimatickej zmene. Medzi hospodársky najvyspelejšie krajiny sveta (G7) patrí Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, USA a Taliansko, predsedníckou krajinou zoskupenia je tento rok Japonsko. Toto stretnutie bolo prípravou na summit šéfov vlád a štátov krajín G7 v Hirošime 19. - 21. mája). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies