G20: V súčasnosti treba dať prednosť podpore ekonomiky pred úsporami

NETKY.SK • 20 Júl 2013, 18:10 • 2 min
G20: V súčasnosti treba dať prednosť podpore ekonomiky pred úsporami

MOSKVA - Do summitu lídrov G20, ktorý sa bude konať 5. a 6. septembra v Petrohrade, sa má vytvoriť akčný plán, ktorý dočasne bude klásť väčší dôraz na rast ekonomiky a zamestnanosť.

slovakia

left justify in out

Skupina popredných priemyselných a rozvíjajúcich sa krajín G20 dáva vzhľadom na narastajúce neistoty prednosť podpore rastu pred úsporami, informovali agentúry Reuters a DPA.

V krátkodobom horizonte je najdôležitejšou úlohou tvorba pracovných miest. "Najdôležitejšou úlohou je podpora ekonomiky a tvorba pracovných miest," uviedol dnes pred novinármi v Moskve nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. "To je jedna z najväčších a najdôležitejších výziev súčasnosti. Nezamestnanosť v mnohých krajinách je príliš vysoká," zdôraznil Schäuble po dvojdňovom stretnutí ministrov financií a centrálnych bankárov skupiny G20 v ruskom hlavnom meste. V Moskve po prvý raz zasadali ministri financií spoločne s ministrami práce.

Do summitu lídrov G20, ktorý sa bude konať 5. a 6. septembra v Petrohrade, sa má vytvoriť akčný plán, ktorý dočasne bude klásť väčší dôraz na rast ekonomiky a zamestnanosť, uvádza sa v návrhu spoločného komuniké ministrov a centrálnych bankárov G20. Predstavitelia skupiny upozornili, že v strednodobom horizonte je nevyhnutné konsolidovať verejné financie. Konkrétne ciele a termíny pre jednotlivé krajiny však budú stanovené až na septembrovom summite. Pri ukončovaní ultra uvoľnenej menovej politiky centrálnych bánk požaduje skupina G20 mimoriadnu opatrnosť. Oživenie ekonomiky totiž nesmie vykoľajiť volatilita finančných trhov.

Skupina G20 ocenila príspevok centrálnych bánk, ich expanzívnej menovej politiky aj nekonvenčných opatrení na podporu ekonomiky. Vzhľadom na výpredaj akcií a dlhopisov, ktorý vyvolali signály americkej centrálnej banky (Fed), že ešte tento rok začne obmedzovať monetárne stimuly, skupina vyzvala, aby sa zmeny smerovania menovej politiky v budúcnosti plánovali opatrne a jasne komunikovali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies