Fyzická aktivita pomáha predchádzať ochoreniam srdca

NETKY.SK • 24 September 2014, 14:29 • 2 min
Fyzická aktivita pomáha predchádzať ochoreniam srdca

BRATISLAVA - Slovenská liga Srdce srdcu vyzýva verejnosť, aby sa pri príležitosti tohtoročného Svetového dňa srdca, ktorý pripadá na 29. septembra, opäť zapojila do boja proti kardiovaskulárnym ochoreniam.

slovakia

left justify in out

Cieľom tohtoročnej edukačnej kampane je upriamiť pozornosť na to, aké dôležité je vytvárať zdravé životné prostredie a zdravý životný štýl. "Zabezpečenie prístupu jednotlivcov k zdravému prostrediu vyžaduje okamžité kroky na národnej a medzinárodnej úrovni. Skutočne existuje možnosť podporiť iniciatívy, ktoré môžu znížiť výskyt srdcovocievnych ochorení, napríklad zákaz fajčenia vo verejných parkoch, minimalizácia reklamy na tabakové výrobky a rýchle občerstvenie a lepší systém zdravotníctva. Na Svetový deň srdca vyzývame vedúcich predstaviteľov, aby prijali rozhodnutia prospievajúce srdcu," vyjadril sa na dnešnej tlačovej konferencii prezident organizácie Srdce srdcu Ján Lietava. Zároveň tiež upozornil, že jedným z najzávažnejších faktorov vedúcich k ochoreniu srdca je aj nedostatočná fyzická aktivita jednotlivcov. Dôležité je podľa neho začať trénovať a pravidelne cvičiť. "Pohyb je niečo, čo nám dáva život, nepotrebujeme k tomu závažné odporúčania, treba len začať," dodal Lietava. Ľudia vo veku 18 - 64 rokov by podľa jeho slov mali denne cvičiť približne 75 - 150 minút v závislosti od náročnosti cvikov. Jednoduchým treba venovať viac času a ak ide o náročnejšiu aktivitu, stačí ju vykonávať spomínaných 75 minút.

 

Tohtoročný Svetový deň srdca sa na Slovensku uskutoční pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku a je vyvrcholením celonárodnej kampane MOST - Mesiac O Srdcových témach. Jej cieľom je informovať občanov o prevencii vzniku kardiovaskulárnych ochorení. V rámci kampane budú v piatok 26. septembra po uliciach vybraných miest chodiť študentské hliadky zdravia, ktoré záujemcov a záujemkyne nasmerujú k takzvaným meracím miestam. V nich bude odborný zdravotnícky personál poskytovať bezplatné merania tlaku krvi, hladiny cholesterolu či iných rizikových faktorov s následným poradenstvom z oblasti prevencie a zdravého životného štýlu. "V tomto momente je pripravených 170 meracích miest v 67 mestách na Slovensku - všetky regionálne pobočky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, 20 škôl, 103 lekární, Slovenský Červený kríž - a tento počet sa do konania Dňa srdca bude ešte zvyšovať. Sme radi, že napriek tomu, že téma prevencie nie je tou, ktorá napĺňa éter médií a na ktorú sa zameriava pozornosť verejnosti, môžeme vďaka našim partnerom 26. september 2014 venovať starostlivosti o srdce,“ vyjadril sa lekár Ján Murín. Na trase Bratislava - Žilina - Košice a späť budú tiež premávať Vlaky zdravia, v ktorých budú môcť cestujúci absolvovať expresné zdravotné prehliadky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona