Fyzici vytvorili nekonečný generátor energie pomocou grafénu

NETKY.SK • 6 Október 2020, 20:18 • 2 min
Fyzici vytvorili nekonečný generátor energie pomocou grafénu

Americkí vedci vyvinuli obvod, ktorý generuje elektrický prúd z grafénu. Tento vývoj sa môže stať základom pre vytváranie nekonečných zdrojov energie.

slovakia

left justify in out

Fyzici z univerzity v Arkansase vyvinuli obvod na báze grafénu, ktorý možno konvenčne považovať za večný stroj, teda generátor nekonečnej a čistej energie. A to nie je v rozpore so zákonmi termodynamiky. Vedci sa naučili získavať energiu z tepelného pohybu atómov uhlíka.

 

Vedcom sa podarilo získať elektrickú energiu z tepelného pohybu častíc grafénu pri izbovej teplote. Na získanie energie sa používa Brownov pohyb častíc nachádzajúcich sa v graféne.

 

"Obvody na získavanie energie založené na graféne môžu byť zabudované do čipu, aby poskytovali čistú a neobmedzenú nízkonapäťovú energiu pre malé zariadenia alebo snímače," hovorí profesor Paul Thibado z University of Arkansas.

 

Grafén je jedna plochá vrstva atómov uhlíka natesno naukladaných do dvojrozmernej šesťhrannej kryštalickej mriežky a je základným stavebným prvkom pre grafitové materiály všetkých rozmerností.

 

img

 

Jedinečná vlastnosť grafénu

Vývoj stavia na predchádzajúcom výskume toho istého laboratória, v ktorom vedci zistili, že voľne stojaci grafén vibruje a ohýba sa, a túto vlastnosť je možné použiť na výrobu energie.

 

"Pôvod týchto vlniek veľkosti nanometrov je stále záhadou," píšu vedci.

 

Fyzici tiež poukazujú na to, že sa zdá, že pohyb častíc grafénu je dôsledkom interakcie subatomárnych častíc v materiáli.

 

Ako základ pre generátor vzali vedci vrstvu grafénu, v ktorej sa tepelný pohyb atómov nikdy nezastaví a pripojili dve diódy, ktoré premieňajú striedavý prúd na jednosmerný prúd.

 

 

Výsledkom je pulzujúci jednosmerný prúd, ktorý dokáže napájať malé elektronické zariadenia a konštrukcia systému s duálnymi diódami pomáha zvyšovať prenášaný výkon.

 

Ukázalo sa, že medzi grafénom a diódami existuje určitý symbiotický vzťah, ktorý udržuje teplotu dvoch prvkov a teplo medzi nimi neprúdi. Inými slovami, elektrický prúd v rezistore ho nezohrieva.

 

Praktické využitie

Teraz zostáva prísť na to, ako nový systém v praxi využiť a prijatú energiu uložiť do kondenzátora pre ďalšie použitie.

 

"Ďalším cieľom tímu je zistiť či je možné jednosmerný prúd uložiť v kondenzátore pre ďalšie použitie. Tento cieľ si vyžaduje miniaturizáciu obvodu a jeho aplikáciu na kremíkovú doštičku alebo matricu. Ak by sa milióny týchto drobných obvodov dalo postaviť na mikroobvode 1: 1 milimetra, mohlo by to nahradiť batériu s nízkou spotrebou," hovorí jeden z autorov štúdie profesor Tnibado.

 

Mohlo by vás zaujímať: Za skúmanie čiernych dier to vedci dotiahli až k najvýznamnejšiemu oceneniu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies