Fyto-apiterapeutické dni majú poukázať na dôležitosť prírodných liekov

NETKY.SK • 1 Október 2017, 06:45 • 2 min
Fyto-apiterapeutické dni majú poukázať na dôležitosť prírodných liekov

KOŠICE - Inovácie v biotechnológiách, biomedicíne a moderných chemických technológiách šetrné k životnému prostrediu sú témou 16. ročníka Fyto–apiterapeutických dní, ktoré sa konali v sobotu a konajú dnes v nedeľu (1.10.) v Košiciach.

slovakia

left justify in out

Lekári, farmaceuti, vedci, ako aj odborníci v odbore včelárstva zároveň diskutujú o využití rastlinných a včelích produktov v ochrane a podpore zdravia a kvality života. "Filozofickou podstatou tohto podujatia je to, aby sme ukázali odborníkom, ale aj laikom, že najlepším lekárom je príroda, a preto treba uprednostňovať, ak sa dá, pred chemickými liekmi, ktoré majú veľa negatívnych účinkov, prirodzené, ako sú liečivé rastliny, včelie produkty a prirodzené minerály, a tak ďalej," uviedol organizátor podujatia, ktorý zároveň vedie ambulanciu naturálnej medicíny Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach Štefan Košlík.

 

S účastníkmi sa podelil o svoje 40-ročné skúsenosti s používaním včelieho peľu u pacientov s chronickou chorobou obličiek a akútnou vírusovou hepatitídou. Odborníci na včelie produkty z Japonska, ktorí vytvorili spoločný vedecký projekt s Laboratóriom molekulárnej apidológie Ústavu ekológie lesa SAV, predstavili svoje klinické skúsenosti pri použití včelej materskej kašičky pripravenej originálnou metódou naturálneho včelárstva podľa profesora Kikuji Yamaguchi z Japan Royal Jelly Institute of Apimedical Science Tokyo, napríklad aj pri liečbe Alzheimerovej choroby, liečbe demencie, ochrane nervových buniek hypokampu či diabetických neuropatií.

 

"Sme veľmi radi, že tohto roku tu máme siedmich špičkových japonských vedcov z Tokia, z ktorých jeden je poradca japonskej vlády pre zdravotníctvo. Máme tu profesorov z Ukrajiny a štyroch účastníkov zo Slovenskej akadémie vied. Odznejú prednášky účastníkov z Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Košiciach, ako aj Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach," povedal Košlík.

 

Ako tvrdí, záujem o prírodnú medicínu u ľudí rastie. "Vo svete už existujú katedry naturálnej medicíny, kliniky naturálnej medicíny, čiže je to svetový trend, ktorý podporuje aj Európska komisia, ale žiaľ, musím povedať, že nie všetci zdravotníci sú nejako s tým uzrozumení. Farmaceutický priemysel je veľmi silný, takže si myslím, že ešte máme čo robiť, aby to malo potrebnú mieru užívania prírodných látok," povedal Košlík.

 

Účastníci konferencie z Vedeckého výskumného ústavu fytoterapie z Užgorodskej národnej univerzity z Užhorodu Taras Hanič s kolektívom predstavia výsledky liečby bakteriálnej infekcie Helicobacter pylori, spôsobujúcej zápaly žalúdka a čriev až žalúdočné vredy, pomocou látok rastlinného pôvodu, najmä šťavy z aloy pravej (Aloe vera), nechtíka alebo rebríčka.

 

Záverečné dva referáty budú venované protikliešťovej ochrane pomocou modifikovaných polypropylénových vláken s akaricidnym účinkom a potenciálnemu využitiu prírodných éterických olejov v prevencii pred kliešťami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies