VIDEO Futurológ varuje pred technológiami: prichádzajú ako cunami a rýchlo preberajú kontrolu

NETKY.SK • 15 November 2017, 13:39 • 2 min
VIDEO Futurológ varuje pred technológiami: prichádzajú ako cunami a rýchlo preberajú kontrolu

BRATISLAVA – Musíme to nejako pribrzdiť, lebo to bude mať také ťažké následky, o akých sa nám dnes nesníva, vyzýval hlavný hosť IT konferencie ITAPA Gerd Leonhard. Jeho príspevok mal titul „Technológie verzus humanita“.

slovakia

left justify in out

Počítačové algoritmy už dnes vo veľkej miere ovládajú náš život. Poznajú naše adresy, telefónne čísla, vedia kde sme večerali, aj to, čo sme robili minulé leto. Algoritmy Google nás už poznajú lepšie než naši blízki. Inteligentné technológie nám pomáhajú vyliečiť sa, otehotnieť, vyhnúť sa zápcham. Zverujeme sa im na sociálnych sieťach, púšťame ich do medicíny aj zbraňových systémov.

 

Čoskoro budú určovať narodenie našich potomkov, upravovať gény a kontrolovať naše starnutie. Vyberú nám partnera, prácu aj dovolenku – a urobia to so sumou vedomostí a prediktívnou schopnosťou, do ktorých už my vôbec nebudeme vidieť. Kde pritom zostane naša vlastná vôľa a záujmy?

 

„Úlohou futurológa kedysi bolo predpovedať budúcnosť. Dnes to celkom neplatí, pretože budúcnosť je už tu,“ vyhlásil Gerd Leonhard. „Zlé je, že sme sa stali veľmi závislými od technológií, takže už nedokážeme bez nich existovať. Občas to znamená, že robíme veci spôsobom, ktorý už nie je ľudský,“ upozornil.

 

Vývoj výpočtových technológií je podľa neho exponenciálny a práve teraz sa nachádzame na úpätí strmo rastúcej krivky. „O desať rokov budú možnosti algoritmov prakticky nekonečné,“ predpovedá Leonhard. Nejde teda o nejakú pomalú evolúciu, na ktorú sa ako-tak vieme pomaly pripraviť. Privalí sa to ako cunami obrovských zmien; možno bude ich dôsledkom odstavenie veľkej časti dnešnej globálnej infraštruktúry a koniec celej etapy vo vývoji ľudstva.

 

Sme pripravení na tú najväčšiu stratu slobodnej vôle a individuálnej kontroly nad našimi životmi, akú kedy ľudstvo vo svojej histórii poznalo? Lebo technológie nemajú etiku. „Sú morálne neutrálne – až kým ich nezačneme používať,“ komentoval Leonhard.

 

Ako čeliť prichádzajúcim zmenám a ich negatívnym dôsledkom? „Musíme nájsť rovnováhu. A rovnováha zahŕňa zodpovednosť,“ tvrdí nemecký futurológ. Túto zodpovednosť by mali prejaviť napríklad technologické platformy ako, ktoré majú zohľadňovať spôsob, akým udržať ľudský rozmer. Ak nepomôže morálny apel, mala by podľa neho nastúpiť Európska komisia s príslušnými reguláciami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies