Futbalový fanúšik sa pre hajlovanie musí pri každom zápase hlásiť na polícii

NETKY.SK • 21 Júl 2017, 13:50 • 2 min
Futbalový fanúšik sa pre hajlovanie musí pri každom zápase hlásiť na polícii

BRATISLAVA - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v stredu podmienečne zastavil trestné stíhanie Richarda D., obvineného z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd so skúšobnou dobou v trvaní jedného roka.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová, počas plynutia skúšobnej doby má Richard D. zákaz účasti na futbalových zápasoch FC Spartak Trnava v súťažiach organizovaných Slovenským futbalovým zväzom (SFZ). V čase konania uvedených futbalových zápasov počas plynutia ročnej skúšobnej doby sa musí dostaviť na príslušné obvodné oddelenie Policajného zboru. Takéto opatrenie uložili orgány na Slovensku po prvýkrát.

Prečinu sa Richard podľa prokuratúry dopustil v máji na futbalovom štadióne, keď počas futbalového stretnutia opakovane hajloval, čím verejne prejavil sympatie k ideológii, ktorá smeruje k potlačeniu základných práv a slobôd osôb, hlása rasovú, etnickú, národnostnú, náboženskú nenávisť, ako aj nenávisť voči inej skupine osôb.

 

"Odhalil ho kamerový záznam, na ktorom muž zahalený v kapucni opakovane hajloval. Kamerový záznam bezpečnostný manažér futbalového klubu odstúpil na ďalšie konanie prostredníctvom Slovenského futbalového zväzu Policajnému zboru," uviedla Tökölyová. Vďaka spolupráci a prijatým opatreniam SFZ sa podľa nej podarilo obvineného rýchlo identifikovať a odhaliť. "Aj v budúcnosti budú orgány činné v trestnom konaní spolupracovať s SFZ na odhaľovaní takýchto trestných činov," zdôraznila Tökölyová.

Obvinený sa podľa špeciálnej prokuratúry k spáchaniu skutku priznal a svoje konanie oľutoval. "Po splnení zákonných predpokladov na možnosť podmienečného zastavenia trestného stíhania, teda s ohľadom na okolnosti, za akých malo k takémuto prejavu dôjsť, vzhľadom na jeho osobu, s prihliadnutím na jeho doterajší život a na okolnosti prípadu, je možné takéto rozhodnutie považovať za dostačujúce. Zároveň obmedzenia, respektíve povinnosti uložené prokurátorom mu pomôžu viesť riadny život a súčasne mu zabránia v prípadnom opakovaní trestnej činnosti," povedala Tökölyová.

Počas skúšobnej doby budú príslušné orgány priebežne skúmať, či obvinený vedie riadny život, a tiež, či vyhovel uloženým obmedzeniam a povinnostiam. Po uplynutí jedného roka od nadobudnutia právoplatnosti uznesenia bude podľa Tökölyovej rozhodnuté o tom, či sa obvinený osvedčil, inak sa rozhodne o pokračovaní v trestnom stíhaní.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona