Futbalové legendy spomínali po 55 rokoch na najkrajšie okamihy kariéry

NETKY.SK • 15 Jún 2017, 14:10 • 2 min
Futbalové legendy spomínali po 55 rokoch na najkrajšie okamihy kariéry

BRATISLAVA - Dva dni pred dovŕšením 55. výročia slávneho finále v Čile na futbalových majstrovstvách sveta Československo - Brazília (hralo sa 17. júna 1962) sa na pôde Siene slávy slovenského futbalu v Bratislave stretli šiesti priami aktéri najpamätnejšej nedele v histórii československého futbalu. Rodákov spod Tatier na milej slávnosti zastupovali legendy ako sú Adolf Scherer, Jozef Adamec, Jozef Štibrányi a Titus Buberník, spoza rieky Morava do Bratislavy pricestovali Václav Mašek a Josef Jelínek. Avizovaní ich ďalší dvaja krajania - Jan Lála a Josef Kadraba - napokon na stretnutie neprišli.

slovakia

left justify in out

"Veľmi ma potešilo, že ste si na nás spomenuli a na Slovensku urobili takéto milé stretnutie. Som rád, že som sa po dlhšom čase mohol stretnúť so spoluhráčmi z reprezentácie. Na Slovensko chodím veľmi rád ,lebo tu mám ešte veľa priateľov," povedal bývalý dlhoročný československý reprezentant Josef Jelínek a pokračoval: "U nás v Česku si na náš úspech v Čile spred 55 rokov teraz ešte nikto nespomenul, nič takéto nepripravil - a dnes už je 15. júna. Preto som s veľkou radosťou prišiel k vám. My starí internacionáli si veľmi ceníme, že nezabúdate na naše úspechy."

V podobnom duchu hovoril aj Václav Mašek, ktorého šanca stretnúť a pozdraviť spoluhráčov z MS 1962 dojala až k slzám. "V Čile sme prežili najkrajšie chvíle futbalovej kariéry. To sú okamihy, ktoré nám navždy zostanú v pamäti. Aj ten môj gól, ktorý som dal Mexičanom už v 10. sekunde zápasu. Ten okamih už navždy zostane v histórii, hoci sa našiel futbalista, ktorý na MS dal ešte ´skorší´ gól (MS 2002, pozn.)," s úsmevom skonštatoval úspešný strelec do siete Mexika.

K jeho rozprávaniu sa pridal autor ďalšieho pamätného gólu na spomenutom svetovom šampionáte v Čile - Jozef Štibrányi. Jeho vydarené sólo s ešte krajším zakončením v 80. min posunulo zverencov trénera Rudolfa Vytlačila cez nebezpečných Španielov (1:0). Ešte presnejšiu mušku na tomto šampionáte mal Adolf Scherer, ktorý si svoje presné zásahy nechal na vyraďovacie boje MS. Vo štvrťfinále s Maďarskom (1:0) dal jeden, ale víťazný.

 

V semifinále sa prezentoval dvoma presnými zásahmi, ktorými v úplnom závere rozhodol súboj s Juhosláviou (3:1) a pridal sa k úvodnému gólu Josefa Kadrabu. "Vildo Schrojf vo všetkých súbojoch lietal v bránke ako mačka. Bol neprekonateľný. Práve on nás posunul až do finále. Maďari i Juhoslovania vo štvrťfinále, resp, semifinále boli z neho úplne nešťastní," povedal Josef Jelínek na margo najlepšieho brankára šampionátu v Čile.

 

"Dodnes môžeme ľutovať, že sme dovolili ľuďom z FIFA, aby pred finále vyhlásili ´Vilda´ za najlepšieho brankára turnaja - práve pred finále mu odovzdali cenu pre brankára šampionátu. Narušili jeho koncentráciu a pomohli k tomu, že vo finále urobil dve chyby. Nikto však Schrojfa za to nemôže ani po 55 rokoch kameňovať, lebo on nám v Čile ´vychytal´ finále, bez neho by sme sa tak ďaleko cez také kvalitné mužstvá určite nedostali," tvrdil aj s odstupom viac ako pol storočia Josef Jelínek.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies