Futbalová verejnosť sa na Veľkonočnú nedeľu dozvie meno najlepšieho hráča Slovenskej republiky za rok 2015

NETKY.SK • 25 Marec 2016, 13:01 • 2 min
Futbalová verejnosť sa na Veľkonočnú nedeľu dozvie meno najlepšieho hráča Slovenskej republiky za rok 2015

BRATISLAVA - Futbalová verejnosť sa na Veľkonočnú nedeľu dozvie meno najlepšieho hráča Slovenskej republiky za rok 2015. Najväčšími favoritmi a najvážnejšími adeptmi na triumf v tradičnej ankete denníka Pravda a Slovenského futbalového zväzu (SFZ) sú opäť Marek Hamšík a Martin Škrtel, ktorí v ostatných ôsmich rokoch nepustili nikoho na najvyšší stupienok.

slovakia

left justify in out

Okrem stredopoliara SSC Neapol Hamšíka a obrancu FC Liverpool Škrtela sú kandidátmi na ocenenie v hlavnej ankete (podľa abecedy, v zátvorke s klubovou príslušnosťou v roku 2015) aj Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva/Rus.), Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva/Rus.), Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň/ČR), Juraj Kucka (FC Janov - AC Miláno/Tal.), Róbert Mak (PAOK Solún/Gréc.), Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Peter Pekarík (Hertha BSC Berlín/Nem.) a Vladimír Weiss ml. (Lekhwiya SC/Kat.). Do 23. ročníka ankety posielali svoje hlasy futbaloví tréneri a zástupcovia médií. Obhajcom prvenstva je stredopoliar Marek Hamšík. Pozoruhodná je skutočnosť, že v elitnej desiatke figurujú rovnakí hráči ako za predchádzajúci rok 2014. "Je to zaujímavé. Svedčí to o ich stabilizovanej výkonnosti," poznamenal tréner A-mužstva SR Ján Kozák, ktorý spolu s asistentom Štefanom Tarkovičom rovnako ako vlani nehlasovali v ankete. Obaja to odôvodnili tak, že reprezentáciu berú ako jeden tím, jeden kolektív, nechcú nikoho uprednostňovať a robiť medzi hráčmi rebríčky.


Dvadsaťosemročný tvorca hry talianskeho klubu SSC Neapol Hamšík (nar. 27. júla 1987) získal pred rokom štvrté prvenstvo (ešte aj za roky 2009, 2010 a 2013), čím sa vyrovnal dovtedajšiemu rekordérovi Martinovi Škrtelovi. Zadák anglického Liverpoolu triumfoval za roky 2007, 2008, 2011 a 2012. Obaja sa odpútali od Dušana Tittela, ktorý v ankete zvíťazil trikrát (1995, 1996, 1997). Z primátu sa dosiaľ tešilo dovedna 13 futbalistov.
Vyhlásenie ankety Pravdy, na ktorej po štrnásty raz participoval aj SFZ, sa uskutoční 27. marca od 17.00 h v Refinery Gallery v Bratislave pred televíznymi kamerami, priamy prenos odvysiela TV JOJ. Do hlavného mesta SR sa slávnosť vracia po určitom čase, v ostatných ročníkoch sa uskutočnila v Trnave, vlani bola v Žiline. Slovenskí reprezentanti sa na galavečere odreagujú po piatkovom medzištátnom stretnutí s Lotyšskom a pred budúcotýždňovým utorkovým ďalším prípravným duelom v Dubline s domácim Írskom.


Okrem hlavnej kategórie ankety, ktorá má už päť rokov názov Cena Jána Popluhára (najlepší slovenský futbalista 20. storočia zomrel 6. marca 2011 vo veku 75 rokov, pozn.), dekorujú v nedeľu v Bratislave aj najlepšieho mladého futbalistu do 21 rokov (Cena Petra Dubovského - trio adeptov na prvenstvo tvoria /tiež podľa abecedy/ Matúš Bero (AS Trenčín), Ondrej Duda (Legia Varšava/Poľ.) a Stanislav Lobotka (AS Trenčín - FC Nordsjaelland/Dán.)), ďalej najlepšieho trénera roka 2015 (kandidátmi na tento honor sú v abecednom poradí Pavel Hapal /reprezentácia SR do 21 rokov/, obhajca prvenstva Ján Kozák /reprezentácia SR/ a Martin Ševela /AS Trenčín/) ako aj Cenu fanúšikov, do ktorej sa dá hlasovať na internetovej stránke www.sport.sk. Novinkou bude uvedenie prvých laureátov do novovzniknutej Siene slávy slovenského futbalu (SSSF), kde zaradia jedenásť legiend: šesť žijúcich osobností a päť in memoriam. Tých vybrala čestná rada SSSF na základe nominačnej listiny pätnástich kandidátov navrhnutých tzv. výkonnou komisiou Siene slávy slovenského futbalu zo dňa 12. januára 2016, v súlade so štatútom SSSF.


Rovnako ako za rok 2014 organizátori aj tentoraz už skôr zverejnili výsledky ďalšej ankety. Najlepšími hráčmi pôsobiacimi v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži Fortuna lige sa stali za rok 2015 spoločne so ziskom 55 bodov Matúš Bero z AS Trenčín a Viktor Pečovský z MŠK Žilina (druhý menovaný obhájil triumf, pozn.), tretí skončil kamerunský útočník FC ViOn Zlaté Moravce Léandre Gael Tawamba Kana (21 b.).


V 23. ročníku hlasovalo spolu 35 odborníkov - 20 trénerov a 15 novinárov. Za rok 2015 sa na anketových lístkoch objavilo v hlavnej ankete "Futbalista roka 2015" dovedna 29 mien. Na porovnanie v predchádzajúcom ročníku to bolo 21 hráčov, čo je historické minimum. Najviac mien figurovalo v nominácii za rok 1999 - až 46, vtedy však hlasovalo 50 ľudí.


"Štyria z hlasujúcich, dvaja tréneri a dvaja zástpupcovia médií, trafili kompletnú elitnú desiatku, ale nie presné poradie. Jedenástemu v hodnotení Michalovi Ďurišovi chýbalo 15 bodov na umiestnenie v elitnej desiatke, ktorá sa vyprofilovala a sú tam tie isté mená ako za rok 2014. V hlavnej ankete z 29 futbalistov je sedem, ktorí dostali vôbec prvé body od hlasujúcich. Najlepší z nich je Matúš Bero, ten skončil na 14 mieste s ôsmimi bodmi. Celkovo už dostalo dôveru 239 hráčov," skonštatoval hlavný organizátor ankety Michal Zeman a pokračoval: "Za rok 2011 zvíťazil Škrtel pred Hamšíkom len o tri body, čo bol minimálny rozdiel medzi prvým a druhým v ankete. V ostatnom ročníku, keď vyhral Hamšík pred Škrtelom, bol rozdiel druhý najnižší - víťaz za rok 2014 mal o 13 bodov viac ako druhý v poradí. Teraz nepadol žiadny rekord, rozdiel nie je dramatický. Najväčší odstup medzi prvým a druhým bol v roku 1999, keď mal Vladimír Labant pred Ľubomírom Moravčíkom viac o 186 bodov."


V elitnej desiatke za rok 2015 nie je v porovnaní s predchádzajúcim rokom žiadna zmena. "Skutočnosť, že sa zopakovala desiatka mien v následnom ročníku, sa stala premiérovo v histórii hlavnej ankety. Priemerný počet nových hráčov bol štyri v porovnaní s tými z predchádzajúceho vyhlásenia. V roku 1998 bolo napríklad až osem nových hráčov na rozdiel od roku 1997, v ostatnom ročníku boli dve zmeny v porovnaní s tým, ktorí futbalisti sa dostali do prvej desiatky za rok 2013. Absolútna prevaha legionárov v ostatných rokoch je zrejmá. Len Viktor Pečovský z MŠK Žilina dokáže zo slovenských ligistov s nimi držať krok," poznamenal Michal Zeman a pridal ďalšie perličky: "V 23. ročníku ankety posunul svoj rekordný zápis Martin Škrtel, ktorý je v hlavnej kategórii jedenástykrát po sebe v prvej desiatke, čo sa dosiaľ ešte nikomu nepodarilo. Škrtel sa výraznejšie odpútal od Miroslava Karhana, ktorý bol deväťkrát v rade medzi najlepšími. Karhan však zostáva rekordérom v počte účastí v elitnej desiatke: bol v nej dovedna 13-krát. Z doterajších 23 ročníkov ankety Miro bodoval až osemnásťkrát - v ostatných troch ani nemohol, keďže ukončil aktívnu činnosť."

 

Po šiesty raz (dosiaľ iba päťkrát - za roky 2003, 2006, 2009, 2010 a 2013) v histórii ankety sa nestalo, že v Top 10 figurujú iba futbalisti, pôsobiaci v zahraničných kluboch. Za rok 2011 to legionárom "pokazil" Karhan (po návrate z nemeckého Mainzu v lete 2011 bol oporou corgoňligového klubu FC Spartak Trnava) a za roky 2012, 2014 a 2015 tiež už spomenutý Pečovský z MŠK Žilina.

 

Slovenský futbalový kráľ za rok 2015 prevezme tak ako vlani peknú trofej s vyobrazenou veľkou loptou na podnose, žiaľ, už nie z rúk pred piatimi rokmi zosnulého slovenského futbalistu storočia Jána Popluhára. Pre najlepšieho mladého futbalistu do 21 rokov je pripravený zarámovaný dres s číslom 10 tragicky zosnulého bývalého úspešného reprezentanta Petra Dubovského, ktorý odovzdá jeho otec Viliam. "Ondrej Duda má šancu uspieť druhýkrát za sebou v kategórii hráčov do 21 rokov. V prípade obhajoby vlaňajšieho triumfu by sa zaradil ku kvartetu Vittek, Hamšík, Stoch a Mak, ktorí v ankete Cena Petra Dubovského zvíťazili dva razy po sebe," doplnil štatistickú zaujímavosť Michal Zeman.

 

Slávnosť vyhlásenia ankety "Najlepší futbalista Slovenskej republiky za rok 2015" bude v nedeľu 27. marca v Bratislave moderovať Marcel Merčiak. V programe pod režisérskou taktovkou Tomáša Eibnera vystúpia o. i. aj speváci Dara Rolins, Martin Chodúr, Mária Čírová, Miroslava Partlová, hudobná skupina Polemic či tanečná skupina The Pastels.

Nominácie a dosiaľ známe výsledky futbalových ankiet denníka Pravda a SFZ za rok 2015, ktoré slávnostne vyhlásia v nedeľu 27. marca 2016 v Refinery Gallery v Bratislave:

Najlepší futbalista Slovenskej republiky za rok 2015 - Cena Jána Popluhára (celkovo 23. ročník, spolu dostalo aspoň jeden hlas 29 hráčov, za menom je jeho klubová príslušnosť v roku 2015):
1. - 10. miesto - poradie zatiaľ nie je známe (kandidáti sú uvedení podľa abecedy): Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva/Rus.), Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva/Rus.), Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň/ČR), Juraj Kucka (FC Janov/Tal. - AC Miláno/Tal.), Róbert Mak (PAOK Solún/Gréc.), Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Peter Pekarík (Hertha BSC Berlín/Nem.), Martin Škrtel (FC Liverpool/Angl.), Vladimír Weiss ml. (Lekhwiya SC/Kat.).


Už známe konečné poradie na ďalších miestach:
11. Michal Ďuriš (FK Mladá Boleslav/ČR - Viktoria Plzeň/ČR) 61, 12. Ondrej Duda (Legia Varšava/Poľ.) 16, 13. Stanislav Lobotka (AS Trenčín - FC Nordsjaelland/Dán.) 9, 14. Matúš Bero (AS Trenčín) 8, 15. Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň/ČR) 7, 16. Ján Mucha ml. (Arsenal Tula/Rus. - ŠK Slovan Bratislava) a Adam Nemec (FC New York City/USA - Willem II Tilburg/Hol.) po 6, 18. Adam Zreľák (ŠK Slovan Bratislava) 5, 19. Lukáš Čmelík (MŠK Žilina), Ján Greguš (FK Jablonec/ČR), Ľubomír Michalík (FC DAC 1904 Dunajská Streda), Ján Novota (Rapid Viedeň/Rak.), Miroslav Stoch (Al-Ain /SAE - Bursaspor/Tur.) po 3, 24. Jaroslav Mihalík (MŠK Žilina), Kornel Saláta (ŠK Slovan Bratislava), Ákos Szarka (FC DAC 1904 Dunajská Streda), Stanislav Šesták (VfL Bochum/Nem. - Ferencváros Budapešť/Maď.) po 2, 28. Norbert Gyömbér (Catania Calcio/Tal. - AS Rím/Tal.) a Erik Pačinda (MFK Košice - FC DAC 1904 Dunajská Streda) po 1

Prehľad doterajších víťazov ankety "Najlepší futbalista Slovenskej republiky":
rok 1993: Peter Dubovský
rok 1994: Vladimír Kinder
rok 1995: Dušan Tittel
rok 1996: Dušan Tittel
rok 1997: Dušan Tittel
rok 1998: Jozef Majoroš
rok 1999: Vladimír Labant
rok 2000: Szilárd Németh
rok 2001: Ľubomír Moravčík
rok 2002: Miroslav Karhan
rok 2003: Vladimír Janočko
rok 2004: Marek Mintál
rok 2005: Marek Mintál
rok 2006: Róbert Vittek
rok 2007: Martin Škrtel
rok 2008: Martin Škrtel
rok 2009: Marek Hamšík
rok 2010: Marek Hamšík
rok 2011: Martin Škrtel
rok 2012: Martin Škrtel
rok 2013: Marek Hamšík
rok 2014: Marek Hamšík

Cena Petra Dubovského pre najlepšieho mladého futbalistu do 21 rokov za rok 2015 (16. ročník, aspoň jeden hlas dostalo šesť hráčov, za menom futbalistu je jeho klubová príslušnosť v roku 2015):
1. - 3. miesto - poradie zatiaľ nie je známe (kandidáti sú uvedení v abecednom poradí): Matúš Bero (AS Trenčín), Ondrej Duda (Legia Varšava/Poľ.), Stanislav Lobotka (AS Trenčín - FC Nordsjaelland/Dán.)
Už známe konečné poradie na ďalších miestach:
4. Dávid Ivan (Sampdoria Janov/Tal.), Milan Škriniar (MŠK Žilina) a Adam Zreľák (ŠK Slovan Bratislava) po 1

Prehľad doterajších víťazov ankety "Cena Petra Dubovského":
rok 2000: Ľubomír Meszároš
rok 2001: Róbert Vittek
rok 2002: Róbert Vittek
rok 2003: Roland Števko
rok 2004: Milan Ivana
rok 2005: Martin Škrtel
rok 2006: Dušan Švento
rok 2007: Marek Hamšík
rok 2008: Marek Hamšík
rok 2009: Miroslav Stoch
rok 2010: Miroslav Stoch
rok 2011: Róbert Mak
rok 2012: Róbert Mak
rok 2013: Norbert Gyömbér
rok 2014: Ondrej Duda

Tréner roka 2015 v SR (aspoň jeden hlas dostalo 9 kormidelníkov):
1. - 3. miesto - poradie zatiaľ nie je známe (kandidáti sú uvedení v abecednom poradí): Pavel Hapal (reprezentácia SR do 21 rokov), Ján Kozák (reprezentácia SR), Martin Ševela (AS Trenčín)
Už známe konečné poradie na ďalších miestach:
4. Adrián Guľa (MŠK Žilina) 10, 5. Vladimír Weiss (FC Kajrat Almaty/Kaz.) 7, 6. Milan Malatinský (reprezentácia SR do 18 a do 19 rokov) a Ivan Vrabec (AS Trenčín) po 3, 8. Štefan Tarkovič (asistent trénera reprezentácie SR) 2, 9. Štefan Horný (MFK Skalica) 1.

Najlepší hráč Fortuna ligy v roku 2015 (aspoň jeden hlas dostalo 23 hráčov):
1. Matúš Bero (AS Trenčín) a Viktor Pečovský (MŠK Žilina) po 55, 3. Léandre Gael Tawamba Kana (FC ViOn Zlaté Moravce) 21, 4. Gino van Kessel (AS Trenčín) a Marko Milinkovič (ŠK Slovan Bratislava) po 14, 6. Ibrahim Rabiu (AS Trenčín) 6, 7. Ján Mucha ml. (Arsenal Tula/Rus. - ŠK Slovan Bratislava), Jaroslav Mihalík (MŠK Žilina), Ákos Szarka (FC DAC 1904 Dunajská Streda) a Milan Škriniar (MŠK Žilina) po 4.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona