Dánsko zrušilo kvalifikačný zápas MS žien 2019! Reprezentantky sa dožadujú rovnakých podmienok ako muži

NETKY.SK • 18 Október 2017, 14:57 • 2 min
Dánsko zrušilo kvalifikačný zápas MS žien 2019! Reprezentantky sa dožadujú rovnakých podmienok ako muži

Kodaň - Zápas kvalifikácie MS 2019 vo futbale medzi ženskými reprezentáciami Dánska a Švédska, naplánovaný na 20. októbra 2017, je zrušený. K tomuto vynútenému kroku pristúpila Dánska futbalová federácia (DBU), ktorá nebola ochotná vyhovieť žiadosti reprezentatiek, aby dostávali rovnaké finančné ohodnotenie ako ich mužskí kolegovia. DBU v stredu uviedla, že od Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) očakáva sankcie vrátane vylúčenia z kvalifikácie na MS.

slovakia

left justify in out

Zápas sa mal hrať v piatok v Göteborgu. Federácia stanovila ako poslednú možnosť dohodnúť sa v rámci rokovaní s hráčkami na stredajšie ráno. "Rozdeľuje nás veľa vecí," povedal hovorca DBU Kim Hallberg pre dánsku televíziu TV2. Švédky sa na zápas naďalej pripravujú, dúfajúc, že sa napokon predsa len bude hrať. "Je to skutočne zvláštna situácia, v akej sme predtým nikdy neboli," reagoval generálny sekretár Švédskej futbalovej federácie Hakan Sjostrand.


Dánska futbalová federácia informovala, že hráčkam ponúkla zvýšenie ročného rozpočtu tímu z dvoch miliónov dánskych korún (316 000 dolárov) na 4,6 milióna (727 000 dolárov), z ktorého by časť išla na zvýšenie platov. V septembri DBU zrušila prípravný zápas s Holandskom práve pre spory o financie. Potom prišlo k čiastočnej dohode medzi oboma stranami a vďaka nej sa mohol uskutočniť kvalifikačný zápas MS proti Maďarsku. Rozdielne názory však pretrvávali.

V susednom Nórsku tamojšia futbalová asociácia ako prvá odsúhlasila, aby členky ženskej reprezentácie boli platené rovnako ako muži v národnom tíme. V apríli 2017 ukončila kolektívna zmluva viac ako rok trvajúce spory o výške odmien hráčok reprezentácie USA, ktorá je teraz porovnateľná s mužskými v národnom tíme.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona