Futbal-LM: ManU nedal Schalke šancu, Neuer zabránil debaklu, Ferguson velebil

NETKY.SK • 27 Apríl 2011, 07:34 • 2 min
Futbal-LM: ManU nedal Schalke šancu, Neuer zabránil debaklu, Ferguson velebil

Futbal-LM: ManU nedal Schalke šancu, Neuer zabránil debaklu, Ferguson velebil

slovakia

left justify in out

img

Futbalisti Manchestru United si vytvorili perfektnú východiskovú pozíciu na postup do finále Ligy majstrov 2010/2011. Do semifinálovej domácej odvety proti Schalke 04 Gelsenkirchen, ktorá je na programe v stredu 4. mája na Old Trafforde, pôjdu s náskokom 2:0 a azda len obrovská senzácia či totálna strata športovej formy by anglického favorita mohli pripraviť o konfrontáciu s lepším z dvojice Real Madrid - FC Barcelona. Na obzore je hviezdne španielsko-anglické finále (28. mája vo Wembley).
      Manchester United v Auf Schalke Arene vyťažil zo skúseností, na ktoré nemecký klub zďaleka nesiaha a môže mu ich len závidieť. Schalke síce na ceste za premiérovou účasťou v semifinále európskeho pohára číslo jeden vyradil Valenciu a vo štvrťfinále obhajcu trofeje Inter Miláno, sila súčasného United však predstavuje ešte minimálne o stupeň vyšší level. Do tretice sa prekvapenie v podaní čierneho koňa Ligy majstrov nekonalo. "Červení diabli" od úvodných minút spustili na domácich oheň a síru. Už v 3. minúte vyškriabal Neuer technický pokus Rooneyho na roh. Galapredstavenie brankára so strelcami ManU pokračovalo. Neuer sa vyznamenal aj pri tvrdej strele Park Ji-sunga, Javiera Hernandeza, reflexívne zabránil jasnému gólu po hlavičke Ryana Giggsa, opäť čaroval pri Hernandezovom pokuse, Fabiova strela presvišťala tesne nad brvnom. Festival zahodených možností favorizovaných hostí pokračoval - v poslednej minúte prvého polčasu sa na "šamana" Neuera rútil Giggs, ale ani z tohto mráčika nezapršalo.
      "Bol to z našej strany jeden špičkový výkon. Moji zverenci si zaslúžia uznanie, že ich nepremenené šance psychicky neubili a navzájom si stále verili. Všetci sme dúfali, že gól musí prísť a oni pre to na ihrisku urobili maximum. Dnes sme podali jeden z našich najlepších výkonov v Lige majstrov," zhodnotil utorňajší duel kouč Manchestru United. K vyrieknutiu chválospevov Alexa Fergusona prispela najmä dvojica Ryan Giggs - Wayne Rooney, ktorá v predošlej fáze "zarezala" Chelsea Londýn. Prvý menovaný waleský veterán je ako víno - čím starší, tým lepší. Vo veku 37 rokov "jazdí" ako za mladých čias, pripravuje šance spoluhráčom, je mimoriadne platným hráčom. Tentoraz sa vžil do role strelca. V 67. minúte si zbehol za chrbát obrany na perfektnú kolmicu Rooneyho a kopol loptu povedľa vybiehajúceho Neuera - 0:1. Bol to mimoriadne dôležitý gól, lebo Schalke sa po prvom polčase, ktorý strávilo v obrannej ulite, začalo osmeľovať aj strelecky, hoci viac-menej len propagačne. "Hráči boli po prvom polčase frustrovaní z toho, čo predvádzal Neuer v bránke súpera. Myslím si, že zlomovým okamihom bol gól Chicharita (pozn. Hernandeza) na začiatku druhého polčasu. Aj keď neplatil, vlial nám sebadôveru, že môžeme streliť ďalší," tvrdil Ferguson, ktorý ohodnotil výkon 25-ročného Neuera za "jeden z najlepších, aké kedy v tíme protivníka svojho mužstva videl". Škótsky stratég, ktorý sedí na lavičke United od roku 1986, bol uveličený z výkonu ďalšej klubovej ikony - Ryana Giggsa: "Jeho prínos pre tím je dlhodobo na vysokej úrovni. Je to úžasný chlapík. V nedeľu proti Arsenalu mu doprajem odpočinok, aby mohol hrať v odvete proti Schalke a bol plný síl."
      Na miesto činu sa vrátil Wayne Rooney. Tentoraz sa však anglický reprezentačný útočník predviedol v gelsenkirchenskej aréne v lepšom svetle ako na MS 2006. Na tie nemá dobrú spomienku, keď vo štvrťfinále MS šliapol na ležiaceho portugalského reprezentanta Ricarda Carvalha a bol vylúčený. "Som nadšený z predvedenej hry a víťazstva. Dominovali sme v držaní lopty, hýrili sme aktivitou v streľbe. Boli sme sklamaní, že po prvom polčase bol stav 0:0, ale našťastie sme sa potom presadili. Odvetu však nemôžeme v žiadnom prípade brať na ľahkú váhu, ale postaviť sa k nej ako profesionáli. Schalke má dobrý tím, ktorý dokázal vyhrať nad Interom Miláno 5:2, takže si musíme dať pozor," varoval Rooney. Mimochodom, prvý semifinálový duel korigoval dva zaujímavé štatistické ukazovatele. Domáca pôda bola v tomto ročníku LM pre Schalke nedobytnou pevnosťou, vyhralo na nej všetkých päť domácich zápasov. Pravda, až kým sa do cesty nepostavil Manchester United. Líder anglickej Premiership si zasa víťazstvom 2:0 udržal famóznu bilanciu, keď zo šiestich zápasov na pôde súpera v LM vyhral piaty. Predtým v prvom osemfinálovom dueli remizoval 0:0 na Stade Velodrome s Olympique Marseille. Platí tak úchvatná bilancia, podľa ktorej trojnásobnému víťazovi EPM, resp. LM (1967/1968, 1998/1999, 2007/2008) žiaden zo súperov nedokázal doma streliť gól.
      Spanilá jazda Schalke sa pravdepodobne chýli ku koncu. Domáca prehra 0:2 je však vzhľadom na jednoznačnú dominanciu súpera pre zverencov trénera Ralfa Rangnicka ešte prijateľná. Nebyť Neuera, mohlo byť inkasovaných gólov v sieti pokojne šesť-sedem. "Takto som si zápas nepredstavoval. Vôbec sme sa nevedeli dostať do koncovky, hrali sme pod tlakom. Môžeme len ďakovať Manuelovi Neuerovi, že sme už po prvom polčase neprehrávali o tri góly," vyhlásil Rangnick. Optimizmus však nástupcovi Felixa Magatha nechýbal: "Prečo by sme mali teraz kapitulovať? Urobíme zmeny v zostave, v taktike a uvidíme. Vo futbale sa môže udiať všeličo. Už predtým sme dokázali, že aj vonku vieme streliť góly," narážal kouč bundesligistu na senzačný triumf 5:2 na pôde Interu Miláno. Neuer sa po zápase necítil ako hviezda, zato trafil klinec po hlavičke hodnotením výkonu svojho mužstva: "Myslím si, že sme mali príliš veľký rešpekt. Bolo pre nás problémom získať loptu, zle sme bránili, valil sa na mňa jeden útok za druhým."
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies