Futbal-LM: FC Barcelona - Manchester United 3:1 vo finále, Barca 4-krát na tróne

NETKY.SK • 30 Máj 2011, 07:51 • 2 min
Futbal-LM: FC Barcelona - Manchester United 3:1 vo finále, Barca 4-krát na tróne

Futbal-LM: FC Barcelona - Manchester United 3:1 vo finále, Barca 4-krát na tróne

slovakia

left justify in out

img

Futbalisti FC Barcelona vyhrali sobotňajšieho finále prestížnej Ligy majstrov 2010/2011 nad Manchestrom United 3:1 v londýnskom Wembley. Na tróne pre európskeho klubového šampióna menia Inter Miláno.
      "Barca" získala do klubovej vitríny už štvrtý titul európskeho majstra po rokoch 1992, 2006 a 2009 a vyrovnala sa tak Ajaxu Amsterdam a Interu Miláno. V repríze finále LM z Ríma 2009, kde uspel španielsky majster 2:0, sa o úvodný gól sa postaral v 27. minúte Pedro, ktorého našiel excelentnou prihrávkou Xavi. V 34. minúte vyrovnal Wayne Rooney, ktorý si narazil s Ryanom Giggsom a nechytateľnou strelou prekonal brankára Victora Valdesa.
      Víťazný gól strelil v 54. minúte najlepší hráč sveta podľa FIFA Lionel Messi z Argentíny. Triumf zverencov trénera Pepa Guardiolu spečatil v 69. minúte krásnou strelou David Villa. Výber škótskeho trénera Alexa Fergusona prehral v tomto ročníku LM jedinýkrát a práve v tomto finále.
      
      finále LM 2010/2011, Wembley:
      FC Barcelona - Manchester United 3:1 (1:1)
      Góly: 27. Pedro, 54. Messi, 69. Villa - 34. Rooney, ŽK: Alves, Valdes - Carrick, Valencia, rozhodoval: Kassai (Maď.), 90.000 divákov (vypredané).
      zostavy a striedania:
      FC Barcelona: Valdes - Alves (88. Puyol), Pique, Mascherano, Abidal - Busquets - Xavi, Iniesta - Pedro (90.+ Afellay), Messi, Villa (86. Keita)
      Manchester United: van der Sar - Fabio (69. Nani), Ferdinand, Vidič, Evra - Valencia, Carrick (77. Scholes), Giggs, Park Ji-Sung - Rooney, Hernandez
      Od prvých okamihov sa hral futbal svetových parametrov. Manchester prvých desať minút nasadil pressing, zatlačil Barcelonu, no čistú šancu si nevypracoval, iba náznaky. Potom sa dostala k svojej tradičnej hre na množstvo prihrávok Barcelona, prvú čistú šancu spálil v 16. minúte Pedro, ktorý zvnútra šestnástky pálil vedľa. V 20. minúte mal ďalšiu veľkú šancu Villa, ktorého vyzval prihrávkou špílmacher Xavi, no španielsky reprezentant minul. Obranu anglického majstra držali v týchto fázach výborne hrajúci stopéri Vidič - Ferdinand. Ale v 27. minúte už gólovo zahrmelo. Xavi skvelou prihrávkou do prava našiel rozbehnutého Pedra, ten vyslal na van der Sara prízemnú strelu k bližšej tyčke a Holanďan kapituloval. Zdalo sa, že Manchester dostal tvrdý direkt, no jeho hráči sa rýchlo otriasli. Rooney sa v nenápadnej akcii zmocnil lopty pri čiare, potiahol ju a narazil si ju s Giggsom. Potom nechytateľnou strelou pod hornú žrď nedal Valdesovi šancu. Aj v ďalšom priebehu mala viac loptu a viac šancí "Barca". Nevyšiel je ale nacvičený signál z priameho kopu, keď Pedro na loptu nedočiahol. A netešili sa ani v 43. minúte, keď po rýchlej akcii Messiho s Villom nízky Argentínčan na center tiež nedočiahol.  
      Vstup do druhého polčasu mali lepší "blaugranas", ich ofenzíva ale vyšla nazmar pri veľkej šanci Alvesa v 53. minúte, ktorého strelu excelentne zlikvidoval van der Sar. O pár sekúnd však už najlepší hráč sveta podľa FIFA Messi strelou spoza šestnástkového oblúka cez Evru a Vidiča opäť dostal Barcelonu do vedenia - 2:1. Messi mohol definitívne rozhodnúť v 63. minúte, keď sa presadil cez Ferdinanda, ale van der Sar zachránil a o chvíľu to opäť skúsil Messi po prihrávke od Alvesa, ale jeho pätička do siete nevošla. O minútu van der Sar opäť čaroval po ďalekonosnej strele Xaviho. Stroj Barcelony ale valcoval naďalej a v 69. minúte krásnou strelou spoza šestnástky obstrelil obrancov Villa a lopta zapadla takmer presne do šibenice - 3:1. Barcelona si už vývoj postrážila a vo Wembley získala zaslúžene druhý, celkovo štvrtý, titul pre európskeho klubového šampióna.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies