Cristiano Ronaldo pripravený zlomiť Messiho kliatbu a vyhrať Zlatú loptu FIFA

NETKY.SK • 12 Január 2014, 11:39 • 2 min
Cristiano Ronaldo pripravený zlomiť Messiho kliatbu a vyhrať Zlatú loptu FIFA

Zürich - Prestížne ocenenie pre najlepšieho hráča sveta, Zlatá lopta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) za rok 2013, spozná v pondelok v Zürichu meno svojho ďalšieho laureáta.

slovakia

left justify in out

V konečnej trojčlennej nominácii sú obhajca Lionel Messi z Argentíny, Portugalčan Cristiano Ronaldo a Franck Ribery z Francúzska.

Výrazného favorita niet, odborníci ale očakávajú, že Messi nezíska túto trofej piatykrát za sebou. Oporu FC Barcelona trápili zranenia, pre ktoré vynechal dlhší čas. Misky váh sa tak naklonili na stranu portugalského kanoniera Realu Madrid, ktorý už Zlatú loptu magazínu France Football získal v roku 2008. Skvelý minulý rok má za sebou aj Ribery, ktorý s Bayernom Mníchov vyhral Ligu majstrov, nemecký titul aj národný pohár a s Bavormi sa radoval aj zo zisku európskeho Superpohára a triumfu na decembrových majstrovstvách sveta klubov FIFA.

"Messi a Cristiano Ronaldo sú skvelí a Ribery toho povyhrával strašne veľa. Všetci traja sú výnimoční a toto je najtesnejšia Zlatá lopta v histórii ankety," povedal prezident UEFA Michel Platini.

Dvadsaťšesťročný Messi strelil minulú sezónu za Kataláncov a Argentínu 45 gólov. Keďže však nebol zdravý a viackrát absentoval pre zranenia, nepôsobil už tak dominantne ako v minulosti, keď trikrát v tejto ankete za sebou odsunul na druhé miesto rivala s prezývkou CR7. V "bielom balete" Cristiano Ronaldo predvádza roky excelentné výkony a podľa španielskeho denníka Marca "má za sebou najlepší rok v kariére a práve preto by si zaslúžil Zlatú loptu". V minulom roku zaťažil Ronaldo konto súperov spolu 69 gólmi (klub + reprezentácia). Jeho 9 gólov v skupine Ligy majstrov 2013/2014, všetky štyri góly v baráži MS 2014 v Brazílii proti Švédsku so Zlatanom Ibrahimovičom či výkony v La Lige, mu dávajú do rúk všetky tromfy. Navyše ďalším signálom bolo aj predĺženie uzávierky v hlasovaní FIFA do konca európskej baráže. Tento bezprecedentný krok nahneval Riberyho aj Messiho, pretože ťažiť z neho bude práve Portugalčan. V jeho neprospech zasa hovorí fakt, že Real nezískal v minulom roku trofeje. "Či si zaslúžim Zlatú Loptu? Pravdepodobne áno, tak ako som si ju zaslúžil aj minulý rok a dva roky predtým," povedal 28-ročný útočník.

Ribery si už síce pripravil doma čestné miesto pre trofej, no bolo by to veľké prekvapenie. "Franck môže ísť do Zürichu s veľkým úsmevom na tvári a môže si to poriadne užiť. Všetci traja sú neskutoční hráči a som rád, že to nie je na mne, aby som rozhodol, ktorý je najlepší," povedal Riberyho tréner v bavorskom veľkoklube Pep Guardiola.

FIFA na galavečere ocení aj najlepšiu hráčku, trénera, resp. jedenástku roka 2013 a udelí Cenu Ferenca Puskása pre najkrajší gól. Minulý rok ju vyhral slovenský reprezentant Miroslav Stoch, tento rok je najväčším favoritom za neuveriteľné nožničky v zápase proti Anglicku Zlatan Ibrahimovič, súpermi mu budú aj Brazílčan Neymar a Srb Nemanja Matič z Benficy Lisabon. Okrem zástupcov FIFA a koorganizátorov ankety z France Football sa do hlasovania zapojili aj reprezentační tréneri a kapitáni plus jeden novinár z každej členskej krajiny FIFA (209).

Na poctu pre najlepšieho trénera kandiduje Sir Alex Ferguson, ktorý odišiel na futbalový odpočinok s majstrovským titulom pre Manchester United. Favoritom je Nemec Jupp Heynckes, ktorý priviedol Bayern Mníchov k "treble". Trio finalistov uzatvára Jürgen Klopp, ktorý dostal do finále LM 2012/2013 Borussiu Dortmund.

Finalistkami v ženskej kategórii sú obhajkyňa Abby Wambachová z USA, päťnásobná víťazka Marta z Brazílie a nemecká brankárka Nadine Angererová, úradujúca najlepšia futbalistka Európy. Na najlepšieho trénera pre ženský výber kandidujú Silvia Neidová (reprezentácia Nemecka), Ralf Kellermann, kouč víťaza ženskej LM z Wolfsburgu a Švédka Pia Sundhageová, ktorá vyhrala s USA londýnsku olympiádu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona