Furmani súťažia o najsilnejší konský záprah

NETKY.SK • 25 Január 2014, 15:43 • 2 min
Furmani súťažia o najsilnejší konský záprah

HRIŇOVÁ - Do Hriňovej prišlo 14 súťažiacich, pričom majú zastúpenie tak zo stredu, ako aj z východu a juhu Slovenska.

slovakia

left justify in out

Predovšetkým sila ťažných koní rozhoduje dnes o víťazovi 11. ročníka furmanskej súťaže v Hriňovej. Ako pre TASR povedal spoluorganizátor súťaže Ondrej Lalík, do mesta prišlo 14 súťažiacich, pričom majú zastúpenie tak zo stredu, ako aj z východu a juhu Slovenska.

Hriňovská súťaž furmanov a ťažných koní je na Slovensku jedinečná tým, že organizátori kladú dôraz predovšetkým na silu ťažných koní. V minulosti preteky organizovali pod záštitou Asociácie furmanov Slovenska (AFUS). "Predsa, sme rázovitý región a podmienky AFUSu naši furmani jednoducho nechceli akceptovať. Máme jednu disciplínu, kde v slalome furmani predvedú aj svoju zručnosť, ale u nás je to predovšetkým o sile ťažných koní. Na 70 metrov dlhej trati sme dnes pre nich pripravili až 5 kubíkov dreva, ktoré ťahajú najskôr v pároch. Neskôr pokračujeme v silovej súťaži s jedným koníkom. Pravidlo, že sa nesmie na zviera používať násilie samozrejme platí aj u nás," povedal Lalík.

Zimná súťaž v Hriňovej je dnes bez snehu. Súťažiacim však praje aspoň primrznutá súťažná trať, po ktorej sa ťažké kláty ľahšie kĺžu. Furmanské preteky sú sprevádzané tradične početnou diváckou kulisou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies