Funkcionári vo verejných pozíciách majú byť pod väčším drobnohľadom

NETKY.SK • 29 Január 2018, 13:28 • 2 min
Funkcionári vo verejných pozíciách majú byť pod väčším drobnohľadom

BRATISLAVA - Funkcionári, ktorí zastávali významné verejné funkcie v zahraničí aj na Slovensku, by mali byť pod prísnejším drobnohľadom. Postarať sa o to má zmena zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a ochrane pred financovaním terorizmu, ktorú v pondelok prerokoval parlamentný finančný výbor.

slovakia

left justify in out

K právnej norme schválil výbor aj pozmeňujúce návrhy z dielne poslancov vládneho Smeru-SD. Lepšie sa napríklad zadefinujú podmienky zaistenia a správy majetku podliehajúcemu medzinárodnej sankcii či podmienky zaradenia osoby na zoznam sankcionovaných osôb. Prvý pozmeňujúci návrh predložil Ladislav Kamenický (Smer-SD).

 

Jedným z jeho cieľov je rozšíriť definíciu pojmu osoba pre potreby zákona tak, aby bol ľahšie určiteľný okruh subjektov, na ktoré sa vzťahujú zmeny týkajúce sa zaistenia majetku, ale aj ustanovenia týkajúce sa procesu zaradenia a vyradenia zo sankčných zoznamov. Pozmeňujúci návrh taktiež definuje práva a povinnosti osoby zaradenej na zoznam sankcionovaných subjektov.

 

Druhý pozmeňujúci návrh k novele predložil Peter Náhlik (Smer-SD), ktorým sa má napríklad zjednodušiť zriadenie bankového účtu s použitím moderných informačných technológií. Ako totiž poznamenal, na Slovensku je tento úkon v porovnaní s inými európskymi krajinami neodôvodnene komplikovaný.

Novelou zákona sa bude zaoberať parlament na nadchádzajúcej schôdzi, ktorá štartuje v utorok (30.1.).

 

Na rokovanie do pléna ju predkladá Ministerstvo vnútra (MV) SR. Rezort v návrhu ustanovuje povinnosť vypracovávať národné hodnotenie rizík legalizácie a financovania terorizmu, v rámci ktorého by Slovenská republika mala identifikovať, vyhodnotiť a porozumieť rizikám legalizácie a financovania terorizmu a následne prijať vhodné opatrenia na zníženie týchto rizík.

 

Stanovujú sa minimálne opatrenia, ktoré bude povinná osoba povinná vykonať v rámci zjednodušenej starostlivosti vo vzťahu ku klientovi. Prísnejšie opatrenia budú povinné osoby vykonávať v rámci zvýšenej starostlivosti aj vo vzťahu ku klientom, ktorí zastávajú alebo zastávali významné verejné funkcie nielen v zahraničí, ale aj na území SR, pričom dochádza k zmene pojmu politicky exponovanej osoby.

 

Povinnosť zisťovať konečného užívateľa výhod "v závislosti od rizika legalizácie alebo financovania terorizmu" sa mení na obligatórnu, rovnako sa stanovuje povinnosť zisťovať a zaznamenávať, či klient nie je osobou, voči ktorej sú vykonávané medzinárodné sankcie podľa zákona o vykonávaní medzinárodných sankcií.

 

Významnou zmenou je takisto zavedenie povinnosti dotknutých právnických osôb identifikovať konečného užívateľa výhod, v listinnej podobe viesť priebežne jeho aktuálne identifikačné údaje a tieto uchovávať ešte po dobu piatich rokov od zániku postavenia konečného užívateľa výhod. Uvedená požiadavka má za cieľ zamedziť utajeniu totožnosti páchateľov za komplikovanú majetkovú štruktúru právnických osôb. Právna norma sprísňuje aj povinnosti združení majetku, ktoré môžu byť zneužité na financovanie terorizmu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies