Funkcionári NDS dostali mastné pokuty

NETKY.SK • 23 Máj 2013, 17:54 • 2 min
Funkcionári NDS dostali mastné pokuty

BRATISLAVA - Rezort dopravy prekvapilo dnešné rozhodnutie parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý udelil dvom funkcionárom Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) pokutu vo výške 12-násobku ročného platu. Manažment NDS totiž v júni 2012 uzavrel miliónovú poistnú zmluvu proti spôsobeným škodám.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorcu rezortu dopravy Martina Kóňu totiž nejde o novú poistnú zmluvu, ale len o pokračovanie prakticky identických zmlúv, ktoré boli uzatvárané od začiatku fungovania NDS. "Bolo to práve počas druhej Dzurindovej vlády, keď tieto zmluvy uzreli svetlo sveta. Otázkou je, prečo pánovi Beblavému tieto zmluvy nevadili a neriešil ich počas vlády Mikuláša Dzurindu alebo Ivety Radičovej," zareagoval Kóňa.

Pripomína, že poistné zmluvy nechránia len manažérov, ale aj samotné štátne firmy. Poistné krytie je uzatvorené na 70 miliónov eur, a v prípade, ak by sa čokoľvek stalo, štát by mohol od chybujúcich manažérov vymáhať náhradu škody iba do výšky ich majetku. "Otázne je, ako pán Beblavý chce postihnúť všetky bývalé manažmenty NDS, ktoré postupovali rovnako ako súčasní členovia vedenia. Keďže súčasný manažment prevzal zmluvu ako zaužívaný štandard, ktorý na NDS dlhé roky fungoval, minister Ján Počiatek určite neuvažuje o personálnych postihoch," doplnil hovorca ministerstva dopravy.

Zmluva, za ktorú NDS v priebehu troch rokov zaplatí takmer milión eur, kryje manažérov a riadiacich zamestnancov spoločnosti v prípade akýchkoľvek škôd, ktoré spôsobia. "Najväčšie absurdum zmluvy je to, že ak im my tú pokutu udelíme, aj tá je poistným plnením a bude ju platiť poisťovňa za nich,“ vyhlásil ešte vo februári predseda výboru Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS). Dnešné rozhodnutie výboru vníma pozitívne, podľa poslanca za SDKÚ-DS ide o historicky prvé uznesenie v takejto veci. Beblavý zároveň upozornil, že aj Vodohospodárska výstavba nedávno poistila podnik aj manažérov v rovnakej poisťovni ako NDS. Poistky kryjúce manažment však Vodohospodárska výstavba strháva dotyčným zamestnancom z platov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies