Funkcie sa ujal nový indonézsky prezident Joko Widodo

NETKY.SK • 20 Október 2014, 09:12 • 2 min
Funkcie sa ujal nový indonézsky prezident Joko Widodo

JAKARTA - V Indonézii sa dnes oficiálne ujal funkcie nový prezident Joko Widodo. Prísahu zložil na slávnostnom ceremoniáli v hlavnom meste Jakarta, na ktorom sa zúčastnili aj početní hostia zo zahraničia vrátane amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho a austrálskeho premiéra Tonyho Abbotta.

slovakia

left justify in out

Widodo, bývalý predavač nábytku a exguvernér Jakarty, bol zvolený 9. júla. Je považovaný za reformátora. Ako víťaz bol však potvrdený až 21. augusta, pretože jeho súper Prabowo Subianto sa snažil spochybniť výsledky hlasovania.
      

Deväť sudcov ústavného súdu však jednomyseľne odmietlo všetky sťažnosti armádneho generála vo výslužbe. Prezidentského úradu v tretej najväčšej demokracii sveta sa tak mohol ujať 53-ročný Joko Widodo, ktorý vo funkcii po desiatich rokoch nahradil Susila Bambanga Yudhoyona. Podľa oficiálnych výsledkov volieb získal Widodo 53,1 percenta a Subianto 46,9 percenta hlasov. Išlo o najtesnejší výsledok prezidentských volieb v histórii Indonézie.
      

Widodova pozícia bude ťažká, keďže proti nemu stojí parlament, ktorému dominujú opozičné strany. Widodo je siedmym prezidentom najľudnatejšej moslimskej krajiny sveta a prvým, ktorý nebol politicky aktívny počas vlády diktátora Suharta (1967–1998). Vo svojom inauguračnom prejave nový prezident vyzval Indonézanov, aby sa spojili a spolupracovali. Jeho vláda chce urobiť Indonéziu "politicky a hospodársky nezávislou". "Som presvedčený, že tieto náročné úlohy môžeme dosiahnuť, ak budeme pracovať spoločne," povedal Widodo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies