Funkcie prezidenta sa po Millsovom úmrtí ujal doterajší viceprezident

NETKY.SK • 25 Júl 2012, 06:38 • 2 min
Funkcie prezidenta sa po Millsovom úmrtí ujal doterajší viceprezident

Funkcie prezidenta sa po Millsovom úmrtí ujal doterajší viceprezident - Politika Viceprezident Ghany John Dramani Mahama sa v utorok ujal funkcie hlavy štátu len pár hodín po tom, čo doterajší prezident západoafrického štátu John Atta Mills náhle zomrel.

slovakia

left justify in out

img

Viceprezident Ghany John Dramani Mahama sa v utorok ujal funkcie hlavy štátu len pár hodín po tom, čo doterajší prezident západoafrického štátu John Atta Mills náhle zomrel.
      V zmysle ústavy povedie 53-ročný Mahama krajinu do decembrových prezidentských volieb, v ktorých sa o znovuzvolenie mienil uchádzať aj Mills.
      Miestne médiá uviedli, že doterajší prezident zomrel vo vojenskej nemocnici, do ktorej ho previezli pre náhle zlyhanie srdca. 
      "Toto je najsmutnejší deň v dejinách nášho národa," uviedol vo svojom príhovore v parlamente Mahama. "Nikdy by som si nepomyslel, že budem k nášmu národu hovoriť za takýchto okolností. Ja osobne som otrasený. Prišiel som o otca a mentora," vyhlásil Mahama.
      "S ťažkým srdcom a hlbokým zármutkom oznamujeme smrť prezidenta Ghanskej republiky," uvádza sa vo vyhlásení armády.
      Svoju hlbokú sústrasť medzitým ghanskému ľudu vyjadril americký prezident Barack Obama, ktorý Millsa privítal tento rok aj v Bielom dome. 
      "Prezident Mills sa neúnavne usiloval o zlepšenie života ghanského ľudu. V náročných hospodárskych podmienkach pomáhal podporovať hospodársky rast Ghany a posilňoval jej silné demokratické tradície," uviedol Obama vo svojom vyhlásení.
      Zosnulý prezident len v sobotu oslávil 68. narodeniny. V Ghane už niekoľko mesiacov kolovali fámy o jeho zdravotných problémoch. 
      Za prezidenta bol Mills zvolený v roku 2009 až na tretí pokus. Väčšinu svojej profesionálnej kariéry pôsobil ako univerzitný profesor.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona