Fungovanie Audiovizuálneho fondu sa bude meniť

NETKY.SK • 3 August 2010, 07:34 • 2 min
Fungovanie Audiovizuálneho fondu sa bude meniť

Fungovanie Audiovizuálneho fondu sa bude meniť

slovakia

left justify in out

img

Audiovizuálny fond nebude pokračovať v súčasne nastavenom modeli fungovania, keďže spôsob, akým sa rozhoduje o prideľovaní finančných prostriedkov, nie je v poriadku. Základnou ambíciou ministra kultúry a cestovného ruchu Daniela Krajcera je zmena legislatívy.
      Vznik fondu privítal a bude presadzovať jeho ďalšie pôsobenie, chce však vymyslieť spravodlivejší a efektívnejší model jeho fungovania. Minister priznáva, že to bude náročné, keďže na Slovensku nie je tak veľa nezávislých producentov, ktorí by neboli zainteresovaní na viacerých audiovizuálnych projektoch. "V Rade fondu sú ľudia, ktorí rozhodujú aj o svojich projektoch a prideľujú peniaze svojim projektom," poznamenal s tým, že takto nastavený systém sa musí zmeniť.
      Ešte v máji sa na vtedajšieho ministra kultúry Mareka Maďariča obrátili signatári Výzvy Audiovizuálnemu fondu, aby odvolal predsedu Rady Patrika Pašša, prípadne zvážil zodpovednosť ďalších zástupcov deväťčlennej Rady. Za problematické považovali otázku konfliktu záujmov v komisiách a v Rade Audiovizuálneho fondu. Podľa nich 20 percent všetkých pridelených prostriedkov v prvom programe putovalo pre spoločnosti predsedu a podpredsedníčky Rady Petronely Kolevskej. To vyvolalo medzi tvorcami negatívnu odozvu, ktorá prerástla do protestu. Maďarič reagoval, že vyhovieť tejto žiadosti by znamenalo konať v rozpore so zákonom aj s kompetenciou ministra.
      Krajcer zastavil výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie financií z fondu týkajúce sa podpory vlastnej tvorby a výroby programov. Záujemcovia sa môžu hlásiť do výzvy digitalizácie kín, keďže túto oblasť nepovažuje za problematickú. "Ostatné výzvy v súčasnom režime pokračovať nebudú," prízvukoval.
      Zákon o Audiovizuálnom fonde nadobudol účinnosť 1. januára minulého roka. Nahradil tak doterajší grantový program ministerstva kultúry na podporu a rozvoj audiovizuálnej kultúry a priemyslu. Fond získava zdroje zo štátneho rozpočtu, ale aj z neštátnych subjektov, ktoré vo svojom podnikaní používajú audiovizuálne diela. Ide o STV, súkromné televízie, prevádzkovateľov kín, distribútorov audiovizuálnych diel a prevádzkovateľov retransmisie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona