Fulcová: :Sudcov je možno dosť, agenda je zle rozložená

NETKY.SK • 9 November 2014, 14:11 • 2 min
Fulcová: :Sudcov je možno dosť, agenda je zle rozložená

BRATISLAVA - Časť agendy, ktorú v súčasnosti riešia iba okresné súdy v sídle krajských súdov, by mala byť prerozdelená aj na ostatné okresné súdy v danom kraji, prípadne v celej SR, a to prostredníctvom novely zákona o sídlach a obvodoch súdov a tiež zmenou Občianskeho súdneho poriadku a Trestného poriadku.

slovakia

left justify in out

Pomohlo by to výrazne odbremeniť najvyťaženejší okresný súd na Slovensku, Okresný súd (OS) Bratislava I, na ktorom na každého sudcu na občianskoprávnom úseku vychádza priemerne 500 nevybavených vecí, na obchodnoprávnom úseku priemerne 700 vecí, na trestnom úseku cez 100 vecí, uviedla v rozhovore pre agentúru SITA predsedníčka tohto súdu Eva Fulcová. Na porovnateľnom Okresnom súde Košice I majú v priemere trestní sudcovia 53 nevybavených vecí, civilní sudcovia 250 nevybavených vecí a obchodní sudcovia okolo 150 nevybavených vecí. Na niektorých okresných súdoch v Bratislavskom kraji je to niekedy len 200 obchodných nevybavených vecí a 300 civilných vecí, dodala. „Na Slovensku je možno aj dosť sudcov, ale agenda nie je dobre rozložená. Ak bez súhlasu nemôžeme preložiť sudcu, potom by sme mali rovnomerne prerozdeliť agendu, prípadne špecializovať ju. Treba vytvoriť rovnaké podmienky pre všetkých sudcov, aj čo sa týka ich zaťaženosti,“ zdôraznila.

 

Okresné súdy v sídle krajského súdu sú v prípade trestných vecí príslušné pre konanie o obzvlášť závažných zločinoch, za ktoré zákon ustanovuje trest odňatia slobody s dolnou hranicou 12 rokov, či za skutky spáchané organizovanou skupinou, zločineckou alebo teroristickou skupinou. Neexistuje racionálne zdôvodnenie, prečo zločiny s dolnou hranicou trestnej sadzby vo výške desať rokov môžu prerokúvať akékoľvek okresné súdy a s hranicou 12 rokov iba súd v sídle krajského, tvrdí Fulcová. Rovnako upozornila na to, že ak páchateľ predá drogu osobe staršej ako 15 rokov, prejednáva to okresný súd v obvode, kde došlo k trestnému skutku, ak predá drogu mladšej osobe, prejednáva to okresný súd v sídle kraja. Považuje tiež za neopodstatnené, aby príkazy na odpočúvanie vydávali len okresné súdy v sídle kraja. Príkaz na domovú prehliadku môže vydávať akýkoľvek okresný súd, dodala. Podľa Fulcovej by bolo riešením „rozložiť všetky trestné vecí, a to tak v súdnom, ako aj v predsúdnom konaní podľa územných obvodov, kde došlo k spáchaniu trestného činu“.

 

V prípade civilných sporov vidí riešenie napríklad v prerozdelení žalôb voči štátu, a to novelou zákona o sídlach a obvodoch súdov, prípadne Občianskeho súdneho poriadku. Keďže ústredné orgány štátu majú sídlo na území okresu Bratislava I, tak na tomto súde sú aj všetky žaloby podané voči štátu. Momentálne je to asi 2 400 žalôb. Rovnako je to aj v prípade poisťovní a ich sídla. Žalôb voči poisťovniam je na OS Bratislava I v súčasnosti 1 600. Len tieto dve agendy v prípade civilného úseku tvoria polovicu vecí, zdôraznila Fulcová. Agenda by sa dala prerozdeliť medzi okresné súdy na území Bratislavského kraja, prípadne celého územia SR podľa zaťaženosti súdov alebo zmenou príslušnosti.

 

Ďalšou obsiahlou agenda sú spory vyvolané konkurzom a reštrukturalizáciou. Na okresnom súde Bratislava I je ich momentálne nevybavených 3 466. Tieto veci patria pod obchodnú agendu, kde je v súčasnosti spolu 8 600 nevybavených vecí. Prerozdelenie medzi ostatné okresné súdy v kraji by pomohlo odbremeniť aj tento úsek, dodala.

 

Pre vyťaženosť sudcov Okresného súdu Bratislava I dochádza k prieťahom v súdnom konaní. Minulý rok bolo pre prieťahy na tomto súde spolu vyplatených cez 100 000 eur ako finančné odškodnenie na základe nálezov Ústavného súdu SR. Tento rok je to zatiaľ 71 000 eur, takže do konca roka to bude opäť približne 100 000 eur, uviedla Fulcová. Za sumu vyplatenú za prieťahy by sa dali zaplatiť traja sudcovia, upozornila. V prípade, že nepríde k zmene legislatívy, bude nevyhnutné zvýšiť na Okresnom súde Bratislava I počet sudcov a ostatných zamestnancov súdu tak, aby bolo možné zabezpečiť výkon súdnictva bez prieťahov. Dodala, že sú aj vnútorné rezervy v práci sudcov a organizácii práce súdu, ktoré postupne rieši, ale pri takom množstve vecí, ktoré vybavuje tento okresný súd, treba hľadať systémové riešenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies