Fujara bude v Japonsku šíriť medzi deťmi dobrý chýr o Slovensku

NETKY.SK • 20 Máj 2011, 06:15 • 2 min
Fujara bude v Japonsku šíriť medzi deťmi dobrý chýr o Slovensku

Fujara bude v Japonsku šíriť medzi deťmi dobrý chýr o Slovensku

slovakia

left justify in out

img

Oravský výrobca fujár Jaroslav Sloboda sa v uplynulých dvoch dňoch zhostil nezvyčajnej úlohy. Zástupcom japonskej štátnej agentúry poskytol v Zázrivej rýchlokurz základov hry na fujaru, aby mohli po návrate domov šíriť jej originálne čaro medzi tokijskými deťmi.
      „Musím ich pochváliť, boli veľmi vnímavými žiakmi. Za taký krátky čas sa toho síce nedá veľa naučiť, ale snažili sa zachytiť čo najviac. Doslova ich fascinovalo napríklad prácne tvorenie a ladenie zvuku pomocou precízneho zasúvania dreveného klátika do pastierskej píšťaly koncovky,“ uviedol pre TASR Sloboda.
      Noriaki Yoshida, ktorý študoval slovenčinu na jednej z tokijských univerzít, vysvetlil, že agentúra v preklade s príznačným názvom Hrad pre deti už 15 rokov približuje najmladšej generácii Japoncov kultúru rôznych kútov sveta. „Doteraz sme sa zameriavali na Áziu a Afriku. Slovensko sa práve vďaka fujare stalo našou prvou európskou zastávkou,“ povedal.
      „Priznám sa, že fujaru vlastním už dávnejšie. Skúšam na nej hrať, ale je to mimoriadne náročné. Okrem hudobného nástroja s osobitým zvukom budeme našim deťom počas blížiaceho sa leta prezentovať Slovensko ako zaujímavú krajinu uprostred Európy, plnú srdečných ľudí a prírodných krás,“ dodal Yoshida.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona