FTVŠ UK oslavuje päťdesiatku, vo štvrtok vyvrcholia oslavy

NETKY.SK • 6 Október 2010, 12:07 • 2 min
FTVŠ UK oslavuje päťdesiatku, vo štvrtok vyvrcholia oslavy

FTVŠ UK oslavuje päťdesiatku, vo štvrtok vyvrcholia oslavy

slovakia

left justify in out

img

Pre rozvoj kvality telovýchovného hnutia a športu na Slovensku najdôležitejšia vysoká škola Fakulta telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave oslavuje pri vstupe do nového ročníka jubileum päťdesiatich rokov od svojho založenia.
      V súčasnosti je jednou z trinástich fakúlt Univerzity Komenského v Bratislave. Počet študentov učiteľského a trénerského smeru sa v jednotlivých rokoch pohybuje od 900 do 1800 a interných učiteľov od 65 do 120. Od založenia fakulty v ročníku 1960/1961 ako Inštitútu telesnej výchovy a športu (premenovanie na fakultu sa stalo v roku 1965) prešli do hnutia tisícky najvyššie vzdelaných učiteľov, trénerov i vynikajúcich športovcov, ktorých zdobia medaily z olympijských hier, majstrovstiev sveta a Európy.
      Významným krokom vo vybavenosti FTVŠ bolo v roku 1969 premiestenie školy z "jamy" pred zimným štadiónom (dlho tam stála farmaceutická fakulta) do priestorov Vysokoškolského internátu Lafranconi, ktoré doplnili športoviská vysokej kvality. Na niektorých sa prejavuje vzdanie úcty priekopníckym činiteľom v rozvoji fakulty, ako je Aula profesora Karolo Stráňaia, Atletický štadión Andreja Kuchena alebo Športová hala Miroslava Rovného. Vybavenosť a modernizácia dekanátu, niekoľkých učební a športovísk začiatkom tretieho tisícročia pozdvihla fakultu z každej stránky na slušnú medzinárodnú úroveň.
      O rozvoj fakulty sa zaslúžili stovky odborne fundovaných učiteľov pod vedením desiatich dekanov: Karol Stráňai (1960-1964), Andrej Kuchen (1964-1969), Ivan Macák (1969-1979), Jozef Hrčka (1979-1990), Ján Grexa (1990-1991), Jaromír Šimonek (1991-1994), Anton Zrubák (1994-1997), Vladimír Hellebrandt (1997-2003), Dušan Kutlík (2003-2007) a súčasný dekan Miroslav Holienka od roku 2007.
      Vzácne jubileum FTVŠ sprevádzajú prakticky od začiatku roka 2010 príťažlivé podujatia. Obohatili ich významné sympóziá (Športová psychológia dnes), kongresy a semináre (Veda a výskum v športových hrách, Vedecké poznatky v športovom tréningu). Na pôde fakulty sa zišli mnohí jedineční slovenskí športovci, viacerí aj absolventi fakulty, ako olympionička Mária Mračnová, hokejisti Ján Filc a Ján Starší, športová gymnastka Ingrid Holkovičová, volejbalisti Pavlina Kohútová a Jozef Labuda, vodný slalomár Juraj Minčík a ďalší.
      Oslavy vyvrcholia vo štvrtok 8. októbra Galavečerom v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava. Významným činiteľom a absolventom FTVŠ rozdajú pamätné medaily a v kultúrnej časti večera vystúpi sólista opery SND Jozef Benci, folklórny súbor Gymnik, tanečný súbor Vysokoškolského klubu FTVŠ UK Lafranconi, Radošínske naivné divadlo a ďalší.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies