Ftáčnik: Záleží nám na trvalo udržateľnom rozvoji miest na Slovensku

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 16:30 • 2 min
Ftáčnik: Záleží nám na trvalo udržateľnom rozvoji miest na Slovensku

BRATISLAVA - Priority a ciele na nadchádzajúce obdobie prerokovali dnes delegáti 24. snemu Únie miest Slovenska (ÚMS).

slovakia

left justify in out

Sú to priority, ktoré sú zamerané na rozpracovanie pojmu takzvaných mestských regiónov. Ako priblížil prezident ÚMS Milan Ftáčnik, sú to štúdie zamerané na vzťah mesta a priľahlého územia, konkrétne v Trnave, Turčianskych Tepliciach, Lučenci a Gelnici. “Chceme vyhodnotiť a zovšeobecniť poznatky zo spolupráce mesta so svojím okolím, kde ľudia z toho okolia dochádzajú za prácou, sociálnymi službami, za kultúrou. Toto nazývame mestský región, takzvané funkčné územie. Sú to vzťahy, presahy, ktoré dnes nemáme regulované. EÚ odporúča, aby sme sa v legislatíve a v budúcom rozmýšľaní o usporiadaní samosprávy venovali aj tomuto,“ povedal.
     

Súvisí to aj s podporou z európskych fondov. Partnerská dohoda stanovuje, že časť peňazí, ktoré SR dostane na podporu regionálneho rozvoja, sa má použiť na udržateľný mestský rozvoj. Mali by to byť krajské mestá a ich funkčné územia a mestské regióny. „ÚMS sa chce venovať tomu, ako sa toho zmocníme a tiež, ako chce byť EÚ aktívna pri príprave štátnej politiky mestského rozvoja. Je pre nás veľmi dôležité, aby aj náš štát povedal, čo chce urobiť pre úspešný mestský rozvoj,“ dodal Ftáčnik.
     

ÚMS sa chce sústrediť aj na ďalšie oblasti v legislatívnej činnosti. Chce byť aktívna pri tvorbe stavebného zákona, kde má svoju vlastnú predstavu o tom, ako by mala byť usporiadaná sieť stavebných úradov pre efektívnu realizáciu preneseného výkonu štátnej správy v tomto segmente. „Prirodzené centrá mestských regiónov by mali byť základom pre spoločné stavebné úradovne,“ priblížil bratislavský primátor.
     

Únia miest Slovenska chce finančne posilniť vlastné zdroje samospráv. Preto navrhuje spracovanie zákona o poplatku za rozvoj. Ide o rámcové usporiadanie vzťahov medzi developérom a samosprávou. „Ak developér chce v danom území postaviť obchodné centrum, bytové domy a podobne, prináša určitú záťaž, ktorá si vyžaduje zmeny v infraštruktúre. Treba postaviť cesty, chodníky, škôlku, školu a tento zákon o poplatku za rozvoj by zmenil doterajšiu prax, keď sa dohadujeme s investorom za nie celkom jasných a transparentných podmienok. Bolo by jasne definované, akou sumou prispeje developér do mestského rozpočtu na výstavbu infraštruktúry podľa výšky investícií. Bol by to vzájomne prehľadný vzťah,“ vysvetlil Ftáčnik.
     

ÚMS chce ďalej participovať na veľkej novele zákona o dani z nehnuteľností, pri zákone o odpadoch, pri zákone o verejnom obstarávaní a pri úprave zákona o vzťahoch medzi verejnoprospešnými stavbami postavenými mestskou samosprávou a pôvodnými majiteľmi pozemkov, na ktorých stavby stoja. Sú to väčšinou cesty, školské, predškolské, kultúrne zariadenia a iné verejné budovy, kde nie sú pozemkovo vysporiadané majetkovoprávne vzťahy. Tieto stavby sú zaťažené vecným bremenom a mestá nemajú v rozpočte peniaze na to, aby súkromných vlastníkov vyplatili.
     

Delegáti snemu ÚMS v závere rokovania vyhlásili tradičné súťaže medzi samosprávami o Zlatý erb 2014 a VIII. ročník súťaže Samospráva a Slovensko bez bariér.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies