Ftáčnik spustil petíciu za uľahčenie dopravy seniorov

NETKY.SK • 16 December 2015, 12:31 • 2 min
Ftáčnik spustil petíciu za uľahčenie dopravy seniorov

BRATISLAVA - Bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik dnes spustil petíciu za uľahčenie dopravy seniorov v Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji (IDS BK).

slovakia

left justify in out

"Touto petíciou sa chcem obrátiť na mestské a krajské zastupiteľstvo aby odsúhlasili, že na preukázanie nároku na bezplatnú dopravu v IDS BK pre seniorov nad 70 rokov v celom kraji budú môcť používať aj občiansky preukaz," povedal na dnešnom brífingu pri predajnom mieste Dopravného podniku Bratislava (DPB) v podchode na Hodžovom námestí v Bratislave. "Pre petíciu som sa rozhodol preto, že nikto zrozumiteľne seniorom nevysvetlil, prečo musia absolvovať zložitý administratívny proces pri vybavovaní SeniorPasu. Na čo je to komu dobré, keď z občianskeho preukazu je jasné, či človek má, alebo nemá 70 rokov?" pýta sa Ftáčnik.


Ako ďalej uviedol, bratislavské mestské zastupiteľstvo sa petíciou bude zaoberať, ak sa mu podarí vyzbierať tisíc podpisov. "Predpokladám, že by som ju mohol odovzdať vo februári budúceho roka," pokračoval Ftáčnik s tým, že so zbieraním podpisov mu pomôže Krajská organizácia jednoty dôchodcov Slovenska. Bývalý bratislavský primátor sa s petíciou obrátil na ľudí, ktorí pred predajňou DPB čakali v rade. "Povedali, že ju s radosťou podpíšu," pripomenul. Petícia je ľuďom k dispozícii na miestach, kde sa vybavujú doklady na cestovanie. "Budeme aj na verejných priestranstvách a prostredníctvom organizácie dôchodcov obsadíme celý kraj. Navštívime aj kluby seniorov, aby sa mohla podpísať hlavne táto generácia. Samozrejme, podpísať sa môžu aj ľudia stredného a mladšieho veku," informoval.


Seniori si svoj nový preukaz na cestovanie v Bratislavskom kraji musia vybaviť do konca tohto roka. Podľa Ftáčnika nie je neskoro spustiť petíciu v období, keď už niektorí ľudia SeniorPas majú. "Až teraz sa ukázalo, aké nedomyslené to rozhodnutie bolo. Poslancom sa zdalo, že to nič nie je, že si seniori vybavia len doklad a všetky informácie majú na internete. Starší ľudia aktívne internet nepoužívajú, majú problém v tom, aby sa dozvedeli podmienky. Systém je k nim necitlivý. Chceme chrániť ľudí, aby sem už o rok nemuseli prísť a aby sa to netýkalo tých, ktorí dosiahnu 70 rokov," ukončil Milan Ftáčnik.


Zavedenie tretej etapy IDS BK, ktorá platí od 1. novembra, priniesla nové pravidlá aj pre ľudí nad 70 rokov. Seniori si musia vybaviť bezkontaktnú čipovú kartu SeniorPas IDS BK, ktorú budú pri kontrole ukazovať revízorom. Kartu SeniorPas vydajú zapojení dopravcovia a seniori budú na ňu voľne cestovať na celom území IDS BK 365 dní v roku. Pre tých, ktorí si nevybavia SeniorPas, platí zľava 50 percent na jednorazový cestovný lístok a nárok na zľavu ľudia preukážu dokladom totožnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona