Ftáčnik sa stal prezidentom Únie miest Slovenska

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 16:20 • 2 min
Ftáčnik sa stal prezidentom Únie miest Slovenska

BRATISLAVA - Novým prezidentom Únie miest Slovenska (ÚMS) sa stal primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Do funkcie ho dnes zvolili delegáti na 23. sneme únie.

slovakia

left justify in out

Za prvého viceprezidenta zvolili delegáti primátora Trnavy Vladimíra Butka. Za viceprezidentov boli zvolení primátor Prešova Pavol Hagyari, ktorý bol doteraz prezidentom únie, primátor Pezinka Oliver Solga a primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský. 

Delegáti snemu vyzvali vládu, aby v príprave partnerskej dohody SR a EÚ na roky 2014 až 2020 navýšila prostriedky na integrovaný regionálny operačný program, ktorý má slúžiť pre pokrytie potrieb samospráv aspoň na dve miliardy eur, pretože zatiaľ predpokladaná alokácia je 1,3 miliardy. „Chceme, aby to bolo viac, pretože si myslíme, že samospráva to potrebuje,“ povedal Ftáčnik po sneme novinárom. Zároveň únia chce, aby vláda umožnila mestám a obciam v priľahlých mestských regiónoch vyčerpať z tohto programu aj z ďalších sektorových operačných programov 35 až 40 percent národnej alokácie okrem základnej infraštruktúry. „Teda zo 14 miliárd, ktoré má Slovensko, aby bolo alokovaných do samosprávy 35 až 40 percent okrem infraštruktúrnych projektov,“ povedal. 

Snem únie zároveň podporil myšlienku, aby sme využili nástroje, ktoré poskytujú nariadenia EÚ a umožnili obciam a mestám Bratislavského kraja čerpať väčšie prostriedky ako bolo v tomto programovom období. „Považujem to za dôležitú podporu pre Bratislavský kraj, pretože to vytvorí lepšie možnosti na rokovanie na národnej úrovni, ale aj Európskej komisie,“ konštatoval nový prezident ÚMS. 

Únia na sneme spresnila aj svoje kroky, ktoré chce urobiť v najbližšom období, teda do budúceho snemu. „Už na minulom sneme sme určili prioritné oblasti, ktoré sa týkajú auditu kompetencií, rozpracovania pojmu mestský regiónov, financovania samospráv a reformy verejnej správy. Ciele, ktoré sme schválili vyplývajú z týchto kľúčových oblastí,“ povedal Ftáčnik. V oblasti auditu kompetencií si únia dala cieľ, že sa chce vyjadriť k auditu, keď bude prijatý. Únia robila semináre, ktorými sa pripravovala na audit kompetencií. „Chceme zhodnotiť, čo sa podarí urobiť štátu a prepojiť audit a financovanie,“ povedal s tým, že v nadväznosti na audit treba otvoriť diskusiu o fiškálnej decentralizácii a prehodnotení jej niektorých parametrov. 

Ftáčnik upozornil, že peniaze sa rozdeľujú tak, že mesto, alebo obec získa päť percent podľa počtu obyvateľov nad 60 rokov, čo podľa neho vyjadruje vážnosť sociálneho kritéria. „Myslíme si, že by malo byť posilnené, pretože problematika sociálnych služieb a ich nedostatočného financovania je dôvodom, ktorý nás k tomu vedie,“ povedal. ÚMS by chcela prezentovať porovnanie výsledkov sčítania obyvateľstva, o ktoré sa opiera prerozdeľovanie peňazí medzi mestá a obce, s výsledkami registra obyvateľstva, ktorý vedie ministerstvo vnútra. V registri sú podľa Ftáčnika reálne údaje. 

Únia pripravuje rozpracovanie pojmu mestských regiónov, čo má byť sústredenie pozornosti na funkcie, ktoré podľa Ftáčnika plnia mestá nielen pre svojich obyvateľov, ale aj pre prirodzený spádový región, ktorý sa nachádza v okolí mesta. „Poskytujeme pracovné príležitosti, dopravu, sociálne služby, kultúru. Tieto veci nie sú zohľadnené v žiadnych pravidlách a legislatíve. Mali by sme o tomto pojme diskutovať,“ povedal Ftáčnik. 

ÚMS sa na sneme zaoberala aj stavebným zákonom. Podľa Ftáčnika centrami stavebných obvodov by sa mali stať prirodzené centrá regiónov, ktorými sú väčšinou mestá, ale môžu to byť aj veľké obce. Tie budú prostredníctvom spoločných stavebných úradov vykonávať rozhodnutia o stavebnej činnosti v regióne. Podpisovaciu zodpovednosť by mali mať naďalej všetci starostovia. „Odbornosť sa posilní, pretože odborná činnosť bude posilnená do spoločných stavebných úradov, kde budú pracovať odborne spôsobilí zamestnanci,“ dodal Ftáčnik. 

Únia zároveň vyzvala svojich členov, aby prejavili solidaritu s obcami, ktoré postihli ničivé povodne a napáchali v nich rozsiahle škody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona