FS SR: Občania a firmy môžu využiť na vyplnenie priznania k dani e-formuláre

NETKY.SK • 7 Marec 2015, 13:34 • 2 min
FS SR: Občania a firmy môžu využiť na vyplnenie priznania k dani e-formuláre

BRATISLAVA - Firmám a občanom ostávajú na podanie daňového priznania k dani z príjmu dosiahnutého v minulom roku ešte tri týždne.

slovakia

left justify in out

Pokiaľ si túto lehotu nepredĺžia, konečný termín je 31. marec, dovtedy treba daň aj zaplatiť.

Každý rok sa podľa hovorkyne Finančnej správy (FS) SR Patrície Macíkovej opakujú určité chyby vo vyplnených tlačivách. "Riešenie, ako týmto chybám predísť, je vyplnenie priznania elektronicky. Aktuálne tlačivá, ktoré sa menili pre fyzické aj právnické osoby, sú zverejnené na stránke www.financnasprava.sk. Stačí tlačivá vyplniť, vytlačiť a doručiť osobne alebo poštou. Ak chce občan či podnikateľ komunikovať s Finančnou správou elektronicky, je potrebné, aby si vybavil dohodu o elektronickej komunikácii alebo zaručený elektronický podpis (ZEP)."

 

Dohodu o elektronickej komunikácii je možné podpísať na miestne príslušnom daňovom úrade, je bezplatná a umožňuje neobmedzenú komunikáciu s daňovým úradom. "Občan potom už nie je odkázaný na otváracie hodiny pošty či podateľne daňového úradu. Elektronicky môže dokumenty poslať aj v poslednej minúte posledného dňa na podanie priznania," dodala Macíková.

 

V prípade, že tento termín niekto nestihne, do konca marca je povinný zaslať na daňový úrad podľa miesta svojho bydliska neformálne oznámenie o predĺžení lehoty. "Daňovník si môže predĺžiť lehotu na podanie maximálne o tri mesiace, teda do konca júna a ak mal vlani príjmy zo zdrojov v zahraničí, tak maximálne o 6 mesiacov, teda do konca septembra," upozornila hovorkyňa FS. V oznámení daňovníci uvádzajú, v akom termíne svoje priznanie podajú a dovtedy treba daň aj uhradiť.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona