Froomovi pomohla konzistentnosť výkonov

NETKY.SK • 26 Júl 2015, 11:10 • 2 min
Froomovi pomohla konzistentnosť výkonov

ALPE D´HUEZ - Brit Christopher Froome sa stane v nedeľu podvečer v Paríži dvojnásobným víťazom cyklistickej Tour de France.

slovakia

left justify in out

Dvakrát sa z celkových triumfov na najväčšom cyklistickom podujatí sveta tešili aj legendy ako Laurent Fignon, Fausto Coppi, Gino Bartali, ale aj Alberto Contador. Froome zvíťazil už v roku 2013, rovnako ako teraz pred Nairom Quintanom z Kolumbie. Tentokrát rozhodla konzistentnosť výkonov britského jazdca tímu Sky.


„Je to úžasné, mám žltý dres. Tri týždne som čelil množstvu výziev a útokov od súperov. Musím povedať veľké ďakujem mojim tímovým kolegom za ich úžasnú prácu, ktorú odviedli v ostatných týždňoch. Aj vďaka nim a ich prínosu som vybojoval tento úspech. Ak získate Tour raz, je to ako sen. Druhé víťazstvo je niečo, čo som si nevedel ani vo sne predstaviť,“ skonštatoval Chris Froome.


Počas posledného týždňa musel jazdec tímu Sky odrážať útoky konkurentov. V Alpách sa činili predovšetkým jazdci Movistaru Nairo Quintana s Alejandrom Valverdem. Sobotňajšia predposledná 20. etapa bola kľúčová. Už na Col de la Croix Fer sa snažil Movistar izolovať Frooma od tímových kolegov, po vrchole ich však mal opäť pri sebe. V cieľovom stúpaní do Alpe d´Huez išiel vlastným tempom, Quintana sa mu neustále vzďaľoval, ale napokon Brit svoj náskok v celkovom poradí ubránil. „Nebudem klamať, keď poviem, že v niektorých okamihoch som už strácal vieru. Vtedy som si myslel, že to bude ťažké. Neustále sme kontrolovali rozdiel a bolo povzbudzujúce zistiť, že neuniká príliš rýchlo. Aj vďaka Richiemu Porteovi a Woutovi Poelsovi som to zvládol. Bol som však na limite, prežil som ´tisíce smrtí´. Spolujazdci mi uľahčili úlohu a ja som vďaka nim obmedzil veľké straty energie,“ priznal Froome.


Tridsaťročný rodák z kenského Nairobi sa nevyhol porovnaniu oboch víťazstiev na Tour. V obidvoch prípadoch bojoval predovšetkým s Quintanom. „Je ťažké porovnať obe Tour, boli neuveriteľne odlišné. Pred dvoma rokmi som neprišiel na Semnoz v 20. etape s pocitom, že by som mohol stratiť žltý dres. Je to veľký rozdiel oproti súčasnosti, keď som bol vo veľkých ťažkostiach. V nedeľu večer však s tímom budeme mať skvelý dôvod na veľkú oslavu,“ skonštatoval Froome.


Od roku 2007 sa podarilo viac ako raz zvíťaziť na Tour len Albertovi Contadorovi. Teraz to dokázal Froome dvakrát za tri roky. V ďalších sezónach vidí najväčšieho vyzývateľa v bojoch o žltý dres skôr v Quintanovi. „Je to jeden z tých chlapíkov, ktorí mi dajú najviac zabrať aj v budúcnosti. Samozrejme, vek je na jeho strane, je mladší o päť rokov. Neviem, ako dlho bude s nami súperiť Alberto Contador, ten hovorí už iba o jednom roku. Prídu však mladí chlapci, čo budú chcieť tiež uspieť,“ uvedomil si Brit.


Počas Tour sa vyrovnal s mnohými problémami i útokmi médií či fanúšikov, ktorí videli za jeho výkonmi tiež doping. O svojom víťazstve rozhodol už v úvode Tour. V druhej etape do Zélandu sa Quintana nepopasoval s vetrom a zaostal o 1:33 min. Ďalšiu vyše minútu pridal Froome k svojmu dobru na La Pierre Saint Martin. Kým Quintana hovoril o tom, že Tour stratil v Zélande, Froome videl oveľa dôležitejší svoj pyrenejský nástup. „Už pred podujatím som sa rozhodol, že v tej etape zaútočím. V pretekoch som urobil to, čo som si zaumienil. Nairo Quintana tvrdil, že bude útočiť v Alpách a splnil to. Moja taktika bola odlišná, tam som už chcel len chytať jeho nástupy. Je to celkom jednoduché,“ prezradil Froome.


Pre Frooma je cyklistika všetkým. Vychutnáva si jazdenie, je to preňho životný štýl. „Cyklistiku milujem, preto jej veľa obetujem. Snaha uspieť ma poháňa, dostáva ma ráno z postele. Milujem slobodu, čo mi dáva cyklistika. Kým mi telo nepovie nie, budem sa snažiť dosiahnuť vysoké ciele. Možno to bude do 35, 36 alebo aj 38 rokov, kto teraz vie? Kým budem môcť súťažne bicyklovať, dovtedy sa budem snažiť,“ dodal Froome.


bk;pp



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies