Frontex vyzval krajiny EÚ, aby poskytli policajtov a námorníkov na novú stráž

NETKY.SK • 1 December 2016, 13:56 • 2 min
Frontex vyzval krajiny EÚ, aby poskytli policajtov a námorníkov na novú stráž

BRUSEL - Agentúra na ochranu vonkajších hraníc Európskej únie Frontex požiadala v stredu vlády krajín eurobloku, aby poskytli k dispozícii policajtov a námorníkov. Tí začiatkom roka 2017 v rámci Európskej pobrežnej a pohraničnej stráže vytvoria prvé mnohonárodné posádky, ktoré budú dohliadať na bezpečnosť vonkajších hraníc Únie.

slovakia

left justify in out

Výzva Frontexu sa týka všetkých členských krajín EÚ - vrátane vnútrozemských, ktoré nemajú prístup k moru, ako sú Česká republika, Luxembursko, Maďarsko, Rakúsko a Slovensko, spresnila hovorkyňa agentúry Ewa Moncurová.

 

Členské štáty majú termín do 15. decembra, aby oznámili, ako na túto výzvu zareagujú.

 

Mnohonárodné tímy budú nasadené v troch hliadkovacích lodiach, ktoré poskytlo Fínsko, Francúzsko a Rumunsko. Hliadkovacie lode budú v pohotovosti a pôjdu všade tam, kde "kde si to situácia bude vyžadovať," povedala hovorkyňa.

 

V súčasnosti využíva Frontex plavidlá konkrétnych členských štátov Únie aj s vlastnou posádku, ktoré zachraňujú na mori migrantov v núdzi. Spolu je to 25 lodí: 15 plavidiel v blízkosti gréckych ostrovov v Egejskom mori a desať lodí v Stredomorí pri pobreží Talianska.

 

Výkonný riaditeľ Frontexu Fabrice Leggero v správe pre médiá označil zriadenie mnohonárodných hliadkovacích tímov za "oveľa efektívnejšie" riešenie, pretože umožní členským štátom poskytnúť svoje lode na dlhší čas bez toho, aby museli zamestnávať veľké množstvo ľudí slúžiacich na lodiach a znášať za nich finančné náklady.

 

EÚ pridelila agentúre Frontex nielen nové úlohy, ale aj nové finančné zdroje: rozpočet agentúry bol tohto roku strojnásobený. Frontex pripomenul, že okrem svojej hlavnej úlohy - ochrany hraníc a záchrany životov na moriach - poskytuje justičným orgánom aj cenné informácie o podozrivých aktivitách na mori spojených so znečisťovaním životného prostredia, pašovaním cigariet alebo nezákonného rybolovu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies