Frontex: Vonkajšie hranice EÚ prekročilo tento rok nelegálne 1,55 milióna ľudí

NETKY.SK • 15 December 2015, 11:56 • 2 min
Frontex: Vonkajšie hranice EÚ prekročilo tento rok nelegálne 1,55 milióna ľudí

VARŠAVA - Za prvých 11 mesiacov tohto roka prekročilo vonkajšie hranice Európskej únie nelegálne asi 1,55 milióna ľudí, čo predstavuje nový rekord. Oznámili to dnes vo Varšave predstavitelia agentúry na ochranu vonkajších hraníc EÚ Frontex.

slovakia

left justify in out

V novembri bolo zaznamenaných 269.000 nelegálnych prekročení hraníc; je to mierny pokles v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka (283.000), citovala zo správy agentúra DPA. Vzhľadom na zhoršujúce sa počasie poklesol počet migrantov a utečencov prichádzajúcich do Grécka. V novembri ich bolo napočítaných 108.000, čo je približne o polovicu menej ako v predchádzajúcom mesiaci. Za príčinu tohto poklesu predpokladá agentúra Frontex prísnejšie hraničné kontroly na takzvanej západobalkánskej migračnej trase. Najviac migrantov a utečencov prúdiacich do Grécka pochádza zo Sýrie, nasledujú Afganci a Iračania.

 

V novembri prekročilo hranice na západobalkánskej trase neoprávnene 164.000 osôb. V prvých jedenástich mesiacoch roka ich bolo 667 000, teda 22-krát viac ako v rovnakom období minulého roka.

Frontex upozornil, že veľa osôb je v štatistike nelegálnych prekročení hraníc započítaných viackrát. Množstvo ľudí, zaregistrovaných v Grécku, totiž vstúpilo druhýkrát na územie EÚ cez Maďarsko a Chorvátsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona