Fronc: Zmeny v školskom zákone sú zásahom do demokracie

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 10:10 • 2 min
Fronc: Zmeny v školskom zákone sú zásahom do demokracie

BRATISLAVA - Avizované zmeny pri voľbe riaditeľov škôl sú zásahom do demokracie a fungovania škôl. V dnešnej parlamentnej rozprave k vládnemu návrhu novely školského zákona to vyhlásil exminister školstva a poslanec KDH Martin Fronc.

slovakia

left justify in out

"Menovanie má prejsť cez pozmeňujúci návrh výlučne do kompetencie zriaďovateľa, čím sa zrušia práva rady školy. To je vážny zásah do demokracie a fungovania školy. V rade školy sú zástupcovia rodičov, pedagógov a zriaďovateľa a tento inštitút sa rokmi osvedčil. Sme proti takejto zmene," zdôraznil Fronc.

 

Súčasný vládny návrh, ktorý je len v prvom čítaní, hovorí, že ak zriaďovateľ školy nebude spokojný s kandidátom na riaditeľa, ktorého navrhla rada školy na základe výberového konania, písomne odôvodní svoj nesúhlas a na základe tohto sa uskutoční druhé, úplne nové výberové konanie. Z neho vzíde kandidát, ktorý už bude pre zriaďovateľa záväzný.

 

Tieto zmeny spustili vlnu nevôle. V prvotnom návrhu sa totiž uvažovalo o tom, že mestá a obce by mohli odmietnuť kandidáta, ktorého navrhne rada školy, a to v prvom aj druhom kole. Následne by sa uskutočnilo výberové konanie podľa zákona o výkone práce vo verejnom záujme. S tým však nesúhlasili školské odbory či učitelia, ktorí hovorili o oklieštení školskej samosprávy. Podľa súčasnej právnej úpravy je už prvý návrh rady školy pre zriaďovateľa záväzný.

Zmenu v menovaní riaditeľov kritizoval aj Árpád Érsek (Most-Híd). "Nie je to dobrý návrh. Je to hrubé neodôvodnené zasahovanie do rady školy. Zriaďovateľovi umožňuje dosadiť vopred určeného preferovaného kandidáta," zdôraznil Érsek a navrhol vrátiť novelu zákona ministerstvu školstva na prepracovanie.

 

Exminister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) Fronca upozornil, že by mal diskutovať o tom, čo v zákone je, nie čo sa povie v médiách, že sa v ňom ešte zmení. "Súkromné a cirkevné školy mali iný systém postavenia rady školy a schvaľovania riaditeľa a verejné školy mali iný systém. Tak sme to chceli zjednotiť. Táto cesta, ktorú zvolil minister Juraj Draxler (nominant Smeru-SD), vyrovná ten systém podobne, ako to máme na súkromných a cirkevných školách," vysvetlil.

 

Podľa Čaploviča je tiež dôležité, ako sa správajú rodičia a učitelia, ktorí sú v rade školy. "Akú chcú mať kvalitu vzdelávania, či chcú podliezať latku a rovnako je to aj u zriaďovateľov. Najlepším systémom by bolo, keby učitelia aj riaditelia patrili priamo pod rezort školstva a mnohé problémy by boli odstránené," dodal.

 

Juraj Blanár (Smer-SD) chápe opozičné vystúpenia ako kritiku súčasného fungovania súkromných a cirkevných škôl. "Rada školy má najmä kontrolnú funkciu a mala by hodnotiť aj samotného riaditeľa. Odkedy boli rady vytvorené, až na nejakú výnimku nenavrhli odvolanie riaditeľa ani raz. Na druhej strane zriaďovatelia to urobili mnohokrát. A tak to má byť, lebo zriaďovatelia sú zodpovední," zdôraznil Blanár.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies