Fronc: Som rád, že ústavný súd zastavil sociálne inžinierstvo

NETKY.SK • 23 Október 2014, 14:12 • 2 min
Fronc: Som rád, že ústavný súd zastavil sociálne inžinierstvo

BRATISLAVA - Ústavný súd (ÚS) SR svojím stredajším (22.10.) verdiktom o novele školského zákona zastavil sociálne inžinierstvo. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil exminister školstva a poslanec NR SR Martin Fronc (KDH).

slovakia

left justify in out

ÚS súd SR rozhodol, že ustanovenia zákona o výchove a vzdelávaní, ktoré zavádzajú priemer známok ako kritérium pre prijatie na strednú školu s maturitou, sú v rozpore s ústavou. "Stáva sa, že dieťa nesplní podmienky z objektívnych príčin ako choroba či rozvrat v rodine. Alebo je to dieťa mimoriadne nadané v hudbe, ale niektoré predmety mu robia problémy," upozornil Fronc, podľa ktorého ÚS rozhodol promptne a dobre.
     

Politici majú teraz šesť mesiacov, aby dali školský zákon do súladu s verdiktom ÚS. Fronc zdôraznil, že sa to nemusí stihnúť tak, aby žiaci, ktorí sa budú hlásiť v roku 2015 na gymnáziá, neboli postihnutí ešte súčasnými protiústavnými kritériami. KDH tu ponúka riešenie. Na aktuálnu schôdzu NR SR totiž hnutie predložilo návrh novely školského zákona, kde sa pokúsili sčasti tieto kritériá zmierniť. "Pôjdeme za predsedom NR SR Pavlom Paškom (Smer-SD), aby náš školský zákon bol určite prerokovaný na tejto schôdzi a neodsúval sa a v druhom čítaní cez pozmeňujúce návrhy by sme v ňom urobili príslušné úpravy, aby sa vyhovelo ÚS," dodal.
     

Sporné ustanovenia školského zákona napadla na ÚS SR skupina 31 opozičných poslancov. Predmetná časť zákona zaviedla od tohto roku pre prijímanie žiakov na stredné školy s maturitou limit priemeru známok na vysvedčeniach z posledných dvoch ročníkov základnej školy. Pre gymnáziá išlo o priemer do 2,0 a na odborných školách s maturitou priemer do 2,75.
     

Podľa ÚS SR nie sú sporné ustanovenia v súlade s článkom 42 odsek 1 Ústavy SR, ktorý hovorí o tom, že každý má právo na vzdelanie. Rovnako nie sú v súlade s obsahom Medzinárodného paktu o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach, Dohovoru o právach dieťaťa, ako aj Dodatkového protokolu k Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.
     

"Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu a je našou povinnosťou v rámci lehôt upraviť legislatívu tak, aby zodpovedala nálezu Ústavného súdu," reagovala pre TASR hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.
     

Sporné ustanovenia sa pritom podľa ministerstva dosiaľ nikoho nedotkli. Účinnosť nadobudli síce od septembra tohto roku, ale uplatniť sa mali pri prijímaní na školy až od školského roku 2015/2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies