Fronc: Kroky Čaploviča sú neraz rozporuplné a chaotické

NETKY.SK • 27 Jún 2013, 10:54 • 2 min
Fronc: Kroky Čaploviča sú neraz rozporuplné a chaotické

BRATISLAVA - Najneskôr po prezidentských voľbách dôjde podľa poslanca NR SR za KDH Martina Fronca k rekonštrukcii vlády. Ako povedal dnes na tlačovej besede, ak sa súčasný stav nezmení, premiér bude v tejto súvislosti konať s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom. Preto KDH neuvažuje o návrhu na vyslovenie nedôvery Čaplovičovi, ktorého aj dnes Fronc podrobil kritike.

slovakia

left justify in out

Minister sa podľa Fronca po nástupe do funkcie pustil s vervou do práce s tým, že chce urobiť poriadky v školstve. „Žiaľ tu sa naše pozitívne hodnotenie končí. Bol štyri roky podpredsedom vlády pre vzdelanostnú ekonomiku a štyri roky predsedom parlamentného výboru pre školstvo. Preto sme od neho očakávali viac,“ povedal Fronc, ktorý od Čaploviča čakal, že po nástupe minister povie jasnú víziu a pomenuje jasné kroky, čo chce urobiť. „Žiaľ, nestalo sa. Jeho kroky sú neraz rozporuplné a chaotické. Vyvolávajú istú neistotu a nespokojnosť odbornej verejnosti a pedagógov. Jeho kroky často vedú k centrálnemu riadeniu školstva. Jeho kroky pripomínajú návrat k jednotnej škole spred roka 1989,“ konštatoval Fronc. 

Za problémový krok Čaploviča označil Fronc financovanie školstva. „Zmeny spôsobili postupný zánik školských zariadení a centier voľného času. Druhý zlý krok je v tom, že od budúceho roka budú samosprávne kraje stredným školám určovať počty žiakov v prvých ročníkoch, a to aj súkromným a cirkevným. Môže dôjsť k likvidácii dobrých škôl,“ upozornil. Fronc kritizoval tiež stanovenie priemeru do dvoch celých pre prijatie na gymnázium. Nepáči sa mu ani zavedenie spádovej školy, kde sa berie možnosť rodičom slobodného výberu školy podľa ich presvedčenia. „To je základná chyba a potláčanie demokracie vo vzdelávacom systéme,“ povedal. Minister je podľa neho neschopný bojovať za peniaze pre školstvo. 

V správe o školstve predložil minister do parlamentu podľa Fronca prázdne sľuby, ktoré presahujú horizont tejto vlády. KDH ho vyzýva, aby do 1. septembra konkrétne uviedol, o aké peniaze chce bojovať na ďalší rok pre školstvo a akým spôsobom chce riešiť problém platov učiteľov. „Chceme vedieť, ako chce riešiť problém s učebnicami. Nech povie, ako konkrétne chce zmeniť financovanie, ale tak, aby zabezpečil rovnosť vzdelávania. Žiadame, aby uviedol reformné kroky, ktoré chce urobiť. Aby určil presné termíny, ako a za akých finančných podmienok,“ vymenoval požiadavky KDH Fronc. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies