Fronc chce, aby deti dlhšie študovali na strednej škole

NETKY.SK • 4 Jún 2013, 11:47 • 2 min
Fronc chce, aby deti dlhšie študovali na strednej škole

BRATISLAVA - Exminister školstva a súčasný poslanec Národnej rady KDH Martin Fronc by chcel, aby deti dlhšie študovali na strednej škole.

slovakia

left justify in out

"Pokiaľ by sme predlžovali povinnú školskú dochádzku, a v mnohých krajinách je dlhšia ako desať rokov, tak by som bol za to, aby sme to robili na opačnej strane. To znamená, aby deti navštevovali dlhšie strednú školu," povedal dnes v parlamente Fronc.

Vyjadroval sa k návrhu poslancov z SaS, ktorí chcú, aby materská škola bola povinná pre všetky deti od štyroch rokov. Fronc má so zavedením povinnosti problém. "Všeobecne mám pocit, že máme tendenciu každý problém riešiť zavedením ďalšej povinnosti namiesto toho, aby sme uvažovali ako ľudí viac motivovať. Ak chceme, aby deti chodili, máme hľadať cestu, ako ich motivovať," vyhlásil.

Fronc súhlasí, že poklesli počty detí, ktoré nastupujú do prvého ročníka a ktoré prešli zaškolením. Poukázal, že to ale nie je nezáujmom rodičov dávať deti do materských škôl. "Je to skôr situáciou, ktorá existuje v mnohých mestách, kde pre mnohých rodičov je problém umiestniť deti do materskej školy," vysvetlil.

Povinnosť, ktorú sa usilujú zaviesť liberáli, podľa Fronca navyše nepomôže ani tomu, aby do materskej školy chodili rómske deti. "Nemyslí si, že to rómske deti bude viesť k tomu, aby chodili do materskej. Je mnoho detí, ktoré si neplnia ani povinnú školskú dochádzku," poukázal s tým, že ani túto situáciu nikto nerieši, hoci je trestné, ak si deti neplnia povinnú školskú dochádzku.

Podľa návrhu liberálov by rodičom, ktorí by svoje deti nezapísali do škôlky, hrozilo odobratie dávky v hmotnej núdzi. Vzali by im aj rodinné prídavky, alebo by im boli vyplácané cez osobitného príjemcu. Opoziční poslanci tiež navrhujú, aby rodičia dostávali príspevok na dva ročníky predškolskej výchovy namiesto jedného, ako je to v súčasnosti. Okrem toho by sa podľa návrhu mali zrušiť nulté ročníky na základných školách. "Na Slovensku klesá počet detí, ktoré chodia do predškolského zariadenia," zdôvodnila svoj návrh Lucia Nicholsonová (SaS).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies