Fronc: Čaplovič nevyužil šancu na zlepšenie stavu v školstve

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 16:25 • 2 min
Fronc: Čaplovič nevyužil šancu na zlepšenie stavu v školstve

BRATISLAVA - Pôsobenie ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) charakterizuje poslanec NR SR za KDH a exminister školstva Martin Fronc ako nevyužitú šancu.

slovakia

left justify in out

"Nevyužitá šanca najmä preto, lebo Dušan Čaplovič mohol napĺňať svoju predstavu o koncepcii školstva, keďže v jednofarebnej vláde nemusel robiť žiadne kompromisy s inými vládnymi stranami. Neberiem mu dobrý úmysel urobiť poriadok v školstve, ale bohužiaľ urobil mnohé chybné rozhodnutia podľa môjho názoru pod vplyvom záujmových skupín napr. samospráv," reagoval Fronc na Čaplovičovo ohlásené podanie demisie.

 

Podľa Fronca bolo prvým Čaplovičovým chybným rozhodnutím presunutie rozhodovania o otváraní prvých ročníkov stredných škôl do rúk vyšších územných celkov. Ďalším bolo nastavenie prijímania žiakov stredných škôl na základe celkového priemeru známok. "Zároveň minister pustil finančné a personálne kompetencie v rámci reformy ESO ministerstvu vnútra, čo považujem za veľmi nešťastný krok. Problematickou bolo aj zavedenie novej komplexnej akreditácie vysokých škôl, ktorá je už napadnutá na ústavnom súde. Dušan Čaplovič skrátka nevyužil šancu pre zlepšenie stavu slovenského školstva," doplnil Fronc. 

 

Odchod z kresla dnes po viac ako dvoch rokoch funkčného obdobia Dušan Čaplovič ohlásil cez svoj tlačový odbor, demisiu sa rozhodol podať po vzájomnej dohode s premiérom Robertom Ficom. Demisiu už podľa hovorcu rezortu školstva Michala Kaliňáka v písomnej podobe podali v Prezidentskom paláci. Údajne Čaploviča vo funkcii ministra nahradí štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini. Okrem šéfa rezortu školstva končí aj minister hospodárstva Tomáš Malatinský, ktorý pôsobil vo vláde ako nestraník. Ten ohlásil odchod z funkcie po skončení dnešného rokovania vlády. Aj jeho abdikačný list už odovzdali v Prezidentskom paláci. Končiaci šéf rezortu hospodárstva bude pôsobiť ako poradca premiéra Roberta Fica. Prezident Andrej Kiska na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásil, že ministrov Čaploviča a Malatinského odvolá rýchlo a bez prieťahov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies