Frešovi chýba mu socha generálov Goliana a Viesta

NETKY.SK • 28 August 2013, 13:20 • 2 min
Frešovi chýba mu socha generálov Goliana a Viesta

BRATISLAVA – Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo považuje za smutné, že dvaja hlavní vojenskí vodcovia Slovenského národného povstania (SNP) generáli Ján Golian a Rudolf Viest ani 69 rokov od vypuknutia povstania nemajú na Slovensku dôstojnú sochu.

slovakia

left justify in out

Frešo preto vyzýva všetkých kompetentných od vlády až po regionálne a miestne samosprávy a historikov na diskusiu o vytvorení a umiestnení takejto sochy slovenských vojenských hrdinov. Ako predseda Bratislavského samosprávneho kraja je pripravený takúto iniciatívu v krátkom čase zorganizovať. Podľa Freša by takáto socha mohla stáť v Bratislave alebo v Banskej Bystrici. „Generáli Ján Golian a Rudolf Viest si takúto sochu právom zaslúžia a bolo by dôstojnou oslavou budúcoročného okrúhleho 70. výročia SNP, keby sme mohli spoločne bez ohľadu na to, ku ktorej politickej strane patríme, odhaliť takéto dielo,“ povedal Frešo pre agentúru SITA.

SDKÚ-DS si podľa Freša pripomína odkaz povstania každoročne ako nástupkyňa povstaleckej Demokratickej strany. Okrem politického odkazu si však podľa Freša treba pripomínať aj hrdinov z radov armády, ktorá bola hlavným iniciátorom ozbrojeného povstania proti totalitnej moci a obeť každého jedného slovenského občana, ktorý padol v boji za slobodu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona