Frešo: Župné voľby budú test, či pravica dokáže byť alternatívou

NETKY.SK • 9 September 2013, 14:03 • 2 min
Frešo: Župné voľby budú test, či pravica dokáže byť alternatívou

BRATISLAVA - Jesenné regionálne voľby budú podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša praktický test, či SDKÚ-DS spolu so stredopravými stranami dokáže byť jasnou alternatívou voči ľavici.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Frešo v rozhovore pre agentúru SITA, tieto voľby budú test, či dokáže celá pravicová scéna ponúknuť alternatívu a dokáže pre ňu získať ľudí po celom Slovensku. „Bude to zároveň test pre členov našej strany, ako dokážu zabrať v predvolebnej kampani, aby sme boli úspešní. Ukáže sa, kto o úspechu vo voľbách dokáže iba hovoriť a kto pre to vie aj niečo konkrétne urobiť,“ povedal. Tieto voľby sú preto podľa Freša jednou z dvoch hlavných tém jesene.

Druhou témou, ktorá zasiahne celé Slovensko, je podľa Freša fakt, že ľavica, teda Smer-SD a Robert Fico, nezvládajú ekonomické riadenie tohto štátu. „Ďalej sa mu to rozsýpa, zvyšuje sa zadlženie. Keď to takto pôjde ďalej, tak budeme na ceste ako je Maďarsko alebo Taliansko, Grécko, Španielsko. Tak rapídne zadlžovanie aké sa deje za tejto vlády Roberta Fica nemá pamätníka ani za vlády Vladimíra Mečiara,“ zdôraznil. 

Podľa Freša socialisti a Smer nedokážu krajinu riadiť bez toho, aby rapídne nenarastalo zadlžovanie. „Ľudia cítia, že nemôžu nechávať na krku detí obrovské dlžoby a cítia, že sa nedá požičiavať donekonečna. Je obava, že sa zastaví hospodársky rast, nastane hospodársky pokles a všeobecne pokles životnej úrovne. Toto je hrozba. Voči tomu už treba ponúkať alternatívy,“ uviedol. 

SDKÚ-DS chce preto tlačiť na vládu, aby v súvislosti so zákonom o dlhovej brzde pripravovala taký štátny rozpočet, ktorý bude alternatívny. Teda rozpočet, v ktorom budú zmrazené výdavky, pretože sa dostávame do absolútnej dlhovej špirály. „Vláda bude povinná odkryť karty pred ľuďmi a priznať im, že to nezvládli, že nás dostali do dlhovej pasce a máme na výber buď cestu cez Maďarsko do Grécka, alebo to, že radikálnym spôsobom zmrazí výdavky a že začne konečne šetriť. Som presvedčený, že ľavica šetriť nevie, lebo som nevidel nijaký skutok, kde by to šetrenie dokázala zrealizovať,“ vyhlásil predseda SDKÚ-DS. 

Ľavica nedokáže podľa Freša ekonomicky riadiť štát, ale o to viac má zodpovednosť a povinnosť stredopravá scéna ponúkať alternatívu, kde sa to dá. „To je naša jesenná kampaň. Je na to najvyšší čas. Odtiaľ vychádza aj to moje presvedčenie o spolupráci stredopravých strán, lebo ja možno na rozdiel od iných predstaviteľov necítim, že by to bolo o nejakej personálnej animozite. Musí nás spájať zodpovednosť, ktorú nám ľudia naložili na chrbát. Zodpovednosť, ktorú od nás očakávajú,“ povedal s tým, že ľudia sa ho stále pýtajú, kedy sa v pravici dohodnú, prečo nedržia spolu, dokedy tu bude vládnuť Fico, kedy vznikne alternatíva. „Toto všetko počúvam prakticky takmer v každej prvej vete, v rozhovoroch s voličmi. Keď sa nás na to pýtajú, tak to musíme robiť. Nemôžeme to ignorovať, nemôžeme sa vyhovárať na nejaké personálne animozity, nemôžeme sa vyhovárať na žiadnu históriu. Musíte vstať, musíte prekusnúť všetky problémy a musíme ukázať ľuďom, že tú alternatívu urobiť vieme. Inak tu nemá ani jeden z lídrov čo robiť,“ dodal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies