Frešo: Znovu sa ukázalo, že vláda vie šetriť len na tých, ktorí pracujú

NETKY.SK • 8 Júl 2013, 13:16 • 2 min
Frešo: Znovu sa ukázalo, že vláda vie šetriť len na tých, ktorí pracujú

BRATISLAVA – Znovu sa ukázalo, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) vie šetriť len na tých, ktorí pracujú, teda na tých, ktorí hodnoty tvoria, namiesto toho, aby šetrila na sebe.

slovakia

left justify in out

"Za snahou zrušiť poberanie rodičovského príspevku pracujúcimi rodičmi zo strany Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR vidím veľkú nekompetentnosť," uviedol dnes na tlačovej besede predseda opozičnej SDKÚ-DS Pavol Frešo v súvislosti so zámerom rezortu práce meniť podmienky pri rodičovskom  príspevku a príspevku na starostlivosť o dieťa.

"Pre nás je to dlhodobo jasné, že nemôžeme siahať v žiadnom prípade na príspevky, ktoré sa poberajú, keď sa niekomu narodí dieťa, respektíve na rodičovský príspevok. Nemôžeme penalizovať viac tých, ktorí hodnoty vytvárajú. Nemôžeme demotivovať niekoho, ktorý jednu-dve hodiny týždenne chce pracovať a pritom si chce uchovať svoju prácu a privyrobiť si popri starostlivosti o dieťa," zdôraznil.

"Som rád, že sa SDKÚ-DS podarilo vôľu pracujúcich matiek, respektíve matiek poberajúcich rodičovský príspevok pretaviť do toho, že vláda ustúpila," zdôraznil predseda opozičnej strany. Oznámil zároveň, že poslancovi Národnej rady SR Miroslavovi Beblavému (SDKÚ-DS) sa podarilo cez sociálne siete zozbierať niekoľko tisíc podpisov pod hromadnú pripomienku k ministerskému návrhu.

Návrh legislatívy o rodičovskom príspevku predložený verejnosti minulý týždeň je podľa Beblavého "dôkazom nekompetentnosti vedenia MPSVR SR". "Tento návrh by dokonca nedosiahol cieľ šetrenia verejných financií, pretože to, čo by vláda ušetrila v jednom vrecku, by z iného vrecka vyplatila. Tento návrh je najjasnejším príkladom nekoncepčného prístupu, ktorý vidíme z hľadiska nechápania motivácie," poznamenal Beblavý.

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) dnes konštatoval, že sociálny systém na Slovensku neumožňuje žiadny priestor pre konsolidáciu verejných financií. "Úlohou ministerstiev je ponúkať riešenia, ako to urobiť, ale potom sú tu politici, ktorí musia povedať, či sú tieto riešenia adekvátne alebo neadekvátne," zdôraznil predseda vlády v súvislosti s uvažovanými zmenami v nastavení rodičovských prídavkov, ktoré predstavilo ministerstvo práce. "Musím vyhlásiť, že rodičovský príspevok bude zachovaný aj bez ohľadu na to, či pred jeho poberaním rodičia pracovali, alebo nepracovali," avizoval Fico.

Ministerstvo práce navrhlo zmeniť podmienky pri rodičovskom príspevku a príspevku na starostlivosť o dieťa. Zmeny sa mali dotknúť najmä matiek, ktoré sa rozhodnú počas rodičovskej dovolenky pracovať. Nedostali by totiž rodičovský príspevok, ale len príspevok na starostlivosť o dieťa. Zmeny sa mali dotknúť aj samotnej výšky rodičovského príspevku. Menej by dostali tie ženy, ktoré pred materskou nepracovali. Rodičovský príspevok by im podľa návrhu ministerstva klesol na 160 eur zo súčasných 199,60 eura.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies