Frešo: Zmeny poplatkov u lekárov nič neriešia

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 13:28 • 2 min
Frešo: Zmeny poplatkov u lekárov nič neriešia

BRATISLAVA - Novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá ruší niektoré poplatky u lekárov, nič nerieši a vnáša len chaos. Povedal to na stredajšej na tlačovej konferencii predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo.

slovakia

left justify in out

Podľa neho to môže viesť aj ku kartelovým dohodám a prudkému zvýšeniu niektorých poplatkov v regiónoch alebo ich častiach, ktoré už však samosprávne kraje podľa nového zákona nebudú môcť ovplyvniť.

 

Podľa úradu Bratislavského kraja problémy bude spôsobovať najmä nejednoznačnosť zákona. Podľa Freša by tak mohla napríklad nastať situácia, že by sa viacerí lekári dohodli a oznámili kraju prudké zvýšenie poplatkov napríklad za potvrdenie na vodičský preukaz v časti regiónu a kraj s tým nič nebude môcť urobiť. Tak isto podľa neho môže prísť aj k tomu, že medzi lekármi vznikne "voľná tvorba" a pacientov zahltia poplatkami. Podľa Freša na podobné scenáre upozorňovali už pri tvorbe novely zákona, no ich pripomienky neboli zapracované.

 

Predseda kraja má v zálohe riešenie v prípade, že sa situácia s poplatkami výrazne zhorší. "Ak by to nadobudlo nejaký bezbrehý rozmer, každý si to bude vysvetľovať po svojom a my tu budeme zavalení žiadosťami, tak sa budem uchádzať o to, aby tu bola jasná a zrozumiteľná verejná kontrola," povedal Frešo. I keď nevie, či by takýto návrh legislatívne prešiel, v prípade nutnosti by v krajskom zastupiteľstve navrhol, aby prijali všeobecne záväzné nariadenie (VZN), v ktorom by boli poplatky štruktúrované. "Nie som si úplne istý, či to bude legislatívne možné. Lebo keď sme sa o niečo podobné pokúsili v prípade sociálnych vecí a odmietli sme vydať licencie tým, ktorí dlžia sociálnej a zdravotnej poisťovni, dali sme si na to VZN, prišiel protest prokurátora, že to nesmieme robiť," prezentoval svoje pochybnosti Frešo.

 

Návrh nového znenia zákona o poplatkoch u lekára Bratislavský samosprávny kraj počas jeho tvorby pripomienkoval. Ako priblížila riaditeľka odboru zdravotníctva BSK Jana Ježíková, kraj žiadal , aby bol určený strop pri tvorbe výšky poplatkov. Ako dodala, táto pripomienka nebola zapracovaná. Ježíková uviedla, že pripravujú celoslovenské stretnutie riaditeľov odborov zdravotníctva samosprávnych krajov. "Budeme hľadať spoločné názory a snažiť sa nejako ujednotiť, lebo tento zákon je veľmi nejednoznačný a každý si ho môže vykladať inak," povedala Ježíková s tým, že aj ministerstvo zdravotníctva budú žiadať o výklad zákona.

 

Novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti nadobudne účinnosť 1. apríla. Jednou z najväčších zmien, ktoré novela prináša, je zrušenie prednostných vyšetrení za poplatok. Ministerstvo zdravotníctva ďalej v legislatíve upravilo, že po novom už nebude pacient platiť u lekára za nič, čo súvisí s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Lekár bude môcť vyberať iba administratívne poplatky, napríklad za potvrdenie potrebné na vydanie vodičského preukazu, zbrojného pasu či za potvrdenie o zdravotnom stave. Na druhej strane už nespoplatní prednostné vypísanie receptu, návleky, či vstup do polikliniky. Pacienti by už peňaženku v ambulancii nemali osobitne vyťahovať ani za objednanie na vyšetrenie či vypísanie lekárskeho predpisu alebo lekárskeho poukazu. Lekári nebudú môcť pýtať peniaze ani za vypísanie návrhu na kúpeľnú liečbu, odporučenie na poskytnutie špecializovanej ambulantnej starostlivosti alebo na poskytnutie ústavnej starostlivosti, ako aj potvrdenie o návšteve. Ministerstvo tvrdí, že tieto potvrdenia sú súčasťou zdravotného výkonu. Zdravotné výkony a služby, za ktoré môžu lekári požadovať úhradu, musia byť obsiahnuté v cenníku. Ten musí byť umiestnený vo vstupných priestoroch alebo v priestoroch čakárne.

 

Novelu zákona prezident Andrej Kiska opakovane nepodpísal, no keďže poslanci NR SR minulý týždeň prelomili jeho veto, keď legislatívu druhýkrát schválili v pôvodnom znení, budú zmeny v poplatkoch u lekárov účinné aj bez jeho podpisu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies