Frešo: Zavretie úst ombudsmanke je agresívne gesto Smeru

NETKY.SK • 29 Január 2014, 18:58 • 2 min
Frešo: Zavretie úst ombudsmanke je agresívne gesto Smeru

BRATISLAVA - Zavretie úst ombudsmanke, keď jej vláda Smeru-SD neumožnila vystúpiť na zasadnutí kabinetu, považuje predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo za agresívne gesto Smeru-SD. Vláda sa tak podľa Freša obrátila chrbtom všetkým ľuďom, ktorí sa obracajú na úrad verejného ochrancu práv so svojimi problémami. Premiér Robert Fico podľa poslanca ukázal, ako bude fungovať ako prezident.

slovakia

left justify in out

"Polarizácia a politizácia spoločnosti nahráva nárastu extrémizmu," konštatoval Frešo na 30. schôdzi NR SR. Vidieť agresivitu sa podľa neho dá teraz u predstaviteľov vládnej moci, nefungujú základné inštitúcie, videá so streľby na študentov alebo zo zásahu v Moldave nad Bodvou sa stratili alebo neexistujú, hoci množstvo iných záznamov k dispozícii je. "Pre všetkých slušných ľudí na Slovensku to v poriadku nie je. Treba sa tomu vzoprieť," zdôraznil líder SDKÚ-DS.

"Slovensko dostáva facky od extrémizmu," poznamenal vládny splnomocnenec pre rómsku komunitu a poslanec OĽaNO Peter Pollák. Podľa jeho slov by všetci mali vážiť slová, aby neprispeli k radikalizácii. Ak chce Slovensko ochrániť policajtov aj ľudí, voči ktorým zasahujú, považuje Pollák za nevyhnutné obstarať malé kamery, ktoré by mali policajti na výstroji. "Ak obstaráme malé kamery pre 300 policajtov, pôjde o zanedbateľné peniaze," vysvetlil. Poslanec za OĽaNO nie je proti policajným zásahom či už v rómskych osadách alebo v parlamente, ak smerujú voči ľuďom porušujúcim zákon.

"To, čo bolo ešte pred pár rokmi považované za extrémizmus, je dnes bežné. Podporovanie neonacizmu sa berie ako vyjadrenie nespokojnosti so súčasným stavom. Napriek rozdielnosti by sme v tejto otázke mali byť jednotní naprieč politických spektrom. Je zodpovednosťou nás všetkých riešiť túto situáciu, nie rozdeľovať sa," vyslovil sa poslanec za SaS Martin Poliačik.

"Nástup pána Kotlebu uberá preferencie Smeru. Z hľadiska politiky to vládna strana perfektne využila. Aj vďaka tomu sa dnes nehovorí o emisiách, nástenkovom tendri, či konflikte v Nitre," poznamenal nezaradený poslanec Daniel Lipšic.

Poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová ministra Kaliňáka upozornila, že polícia v istých prípadoch koná a v iných nie. "Pán minister, vy ste hovorili, akú kriminálnu minulosť majú ľudia z Budulovskej. Chcem pripomenúť obchod s emisiami alebo nástenkový tender. Nedá sa ani porovnať, koľko nás stojí takáto kriminalita," uviedla Nicholsonová. Na záberoch mimovládnych organizácií videla zničené obydlia po zásahu, hoci polícia údajne do domov nevstupovala. "Ombudsmanka po zisteniach vydala odporúčanie, aby sa takéto zásahy natáčali na kamery. Jediný argument bol, že nie sú peniaze. Minister Kaliňák doniesol zábery z mnohých akcií, pritom video zo zásahu, na ktorý sa pýtame, chýba," podotkla poslankyňa liberálov. Kaliňáka sa Nicholsonová pýtala, čo dostala Rómska iniciatíva Slovenska za to, že podporila postup ministra a polície. Vysvetlila, že keď robila štátnu tajomníčku na ministerstve práce, prišli za ňou zástupcovia RIS s tým, aby ich zamestnala ako poradcov za niekoľko tisíc eur mesačne, inak jej budú robiť zle a budú robiť protesty za jej odvolanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies