Frešo: Zaveďme rakúsky model zdravotnej služby pri menej rizikovej práci

NETKY.SK • 26 Marec 2015, 14:23 • 2 min
Frešo: Zaveďme rakúsky model zdravotnej služby pri menej rizikovej práci

BRATISLAVA – Rakúsky model pracovnej zdravotnej služby navrhuje SDKÚ-DS zaviesť aj na Slovensku, a to len v menej rizikových zamestnaniach zaradených do prvej a druhej kategórie. Návrh, ktorý dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predstavil predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, má ušetriť podnikateľom približne 50 až 70 eur, ktoré musia mesačne odvádzať poskytovateľom tejto služby.

slovakia

left justify in out

"Smernica o zdravotnej službe je na Slovensku interpretovaná príliš prísne, dokonca prísnejšie než v Rakúsku. Základná logika hovorí, že v kategórii jedna a dva si môžu túto službu pracovno-zdravotnú robiť preškolení zamestnanci v rámci firiem sami. Takto to funguje v Česku aj inde. Práve tým, že u nás zamestnávateľov nútia, aby to robili externé firmy alebo len taký pracovník, ktorý ich môže poskytovať aj externe, tak sa tieto služby predražujú a zaťažujú najmä malých a stredných podnikateľov a živnostníkov," povedal Frešo TASR.

 

V súčasne platnej podobe by sa podľa SDKÚ-DS mala vzťahovať pracovná zdravotná služba len na práce zaradené do rizikovejších kategórií, a to tretej a štvrtej. "Urobme to tak ako v Rakúsku, kde zamestnancovi, ktorý tieto služby poskytuje, stačí 16 hodín školenia na to, aby skontroloval pracovné prostredie. Ušetríme náklady a žiaden poplatok nebudú musieť platiť podnikatelia iným súkromným firmám. Mesačné náklady predstavujú pre firmy ďalšiu dodatkovú daň, ktorá odrádza investorov," povedal Frešo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies