Frešo z čela SDKÚ odstúpiť nechce, na odvolanie asi nebude dosť hlasov

NETKY.SK • 16 September 2014, 14:25 • 2 min
Frešo z čela SDKÚ odstúpiť nechce, na odvolanie asi nebude dosť hlasov

BRATISLAVA – V strane sú však snahy, aby z funkcie dobrovoľne odstúpil. Ak sa tak nestane, jeho odporcovia potrebujú na jeho odvolanie tri pätiny hlasov všetkých pozvaných delegátov.

slovakia

left justify in out

Tých je viac ako 300. Podľa informácií agentúry SITA však Frešovi kritici toľkých stúpencov medzi delegátmi nemajú. Na mimoriadny kongres sú delegovaní delegáti, ktorí boli účastníkmi aj na poslednom kongrese. V strane sa diskutuje aj o tom, či na kongrese vysloviť Frešovi aspoň nedôveru, ak sa ho nepodarí odvolať. Frešo bol zvolený v roku 2012 na štvorročné obdobie. 

 

Frešo oznámil konanie mimoriadneho kongresu na tlačovej besede 6. júna. Vtedy tvrdil, že ho zvolá na 28. júna. Mimoriadny kongres mal riešiť personálne otázky. Prezídium zobralo zvolanie kongresu na vedomie. Ako vtedy povedal Frešo, na kongrese požiadajú o dôveru čelní predstavitelia SDKÚ-DS. Následne však Frešo rozhodol, že mimoriadny Kongres SDKÚ-DS v júni nebude. Zvolal ho na 27. septembra. Podľa Freša za zmenou termínu boli praktické dôvody.    

 

Podľa analytika Jána Baránka je úplne jasné, že SDKÚ-DS je v zlom stave, nielen v preferenciách, ale aj v štruktúrach. „Klauzula o troch pätinách je dosť prísna. Ak sa vysloví nedôvera predsedovi a neodvolajú ho, už to je dôvod na jeho výmenu. Neviem si predstaviť fungovanie strany s predsedom, ktorý má nedôveru nadpolovičnej väčšiny delegátov,“ povedal Baránek dnes pre agentúru SITA. Podľa neho to bude zlý signál voči voličom a potenciálnym voličom. „Strana musí urobiť signál voličom, že sa ju oplatí voliť, ale toto nie sú potrebné signály,“ povedal Baránek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona