Frešo: Výber dane z motorových vozidiel štátom ohrozí samosprávy

NETKY.SK • 11 December 2014, 13:36 • 2 min
Frešo: Výber dane z motorových vozidiel štátom ohrozí samosprávy

BRATISLAVA - Prezidentov podpis zákona o dani z motorových vozidiel znamená mínus 10 mil. eur pre Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ak nedôjde k zmene vo vládnom nariadení. Na dnešnom brífingu o dopadne zákona o dani z motorových vozidiel na BSK to vyhlásil jeho predseda Pavol Frešo.

slovakia

left justify in out

„Zároveň to znamená, že je ohrozená samospráva, nielen v kraji, ale aj v mestách a obciach. Argumentovali sme aj v liste prezidentovi, v ktorom sme mu zdôvodňovali, že to, že si obce a mestá môžu vyberať jednu daň, im dáva tú samostatnosť, ktorú potrebujú na to, aby poriadne slúžili ľuďom,“ doplnil.

 

Ako ďalej uviedol, kraj bude o tejto téme rozprávať aj v rámci regiónov celej Európy, teda o tom, akým spôsobom pristúpiť k tomu, aby regióny boli viac nezávislé. „Vždy argumentujem tým veľmi negatívnym prístupom, ktorý je v Maďarsku, kde totálne oslabili samosprávu. Bol by som nerád, keby sa Slovensko vybralo touto cestou,“ doplnil Frešo. 

 

„Začiatkom roka predstavíme tím, ktorý bude reštrukturalizovať fungovanie kraja tak, aby sme sa s týmto výpadkom vyrovnali bez toho, aby to malo dopad na služby, ktoré poskytujeme obyvateľom. Bude to náročná reštrukturalizácia,“ pokračoval predseda BSK. Primárnym cieľom bude podľa neho to, aby služby, ktoré kraj poskytuje, dokázal udržať alebo rozšíriť. 

 

Na brífingu poďakoval za to, že bratislavské mestské zastupiteľstvo podporilo názor BSK o dani z motorových vozidiel, rovnako aj mestá Malacky, Stupava, Senec a aj Martin. Podľa neho podpora nie je o tom, že sa to týka konkrétneho financovania Bratislavského kraja, je to hlavne o tom, že samospráva musí svoju samostatnosť obhajovať. 

 

Vo svojom dnešnom príhovore na Ustanovujúcom zasadnutí Mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy Pavol Frešo povedal, že verí v úspešnosť spoločných projektov financovaných z eurofondov kraja nielen s hlavným mestom, ale aj s inými mestami a obcami v rámci kraja. 

 

Prezident SR Andrej Kiska svojím podpisom odobril zákon o dani z motorových vozidiel 10. decembra. Od začiatku budúceho roka bude túto daň vyberať štát namiesto samosprávnych krajov, ktorým bude tento výpadok kompenzovať zvýšením príjmov z podielových daní. Sadzby dane z motorových vozidiel na rozdiel od súčasnosti budú jednotné na celom Slovensku a pri ich výške bude zohrávať úlohu ekologickosť vozidla a jeho vplyv na životné prostredie. Hlava štátu odobrila zákon o dani z motorových vozidiel napriek dvom žiadostiam o jeho vrátenie do parlamentu na opätovné prerokovanie. Daň sa podľa návrhu bude aj naďalej dotýkať len motorových vozidiel využívaných na podnikanie. Zjednotí sa a zároveň sa uzákoní okruh oslobodení od dane. Pôjde napríklad o oslobodenia pre autobusy verejnej dopravy, vozidlá záchrannej zdravotnej služby alebo vozidlá v poľnohospodárskej výrobe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies