Frešo: Vianočná dohoda by mala byť vzorom všetkých slovenských demokratov

NETKY.SK • 20 December 2013, 14:45 • 2 min
Frešo: Vianočná dohoda by mala byť vzorom všetkých slovenských demokratov

BRATISLAVA - Vianočná dohoda, ktorá bola prijatá pred 70-timi rokmi v decembri 1943, by mala byť vzorom pre všetkých slovenských demokratov. Vyhlásil to dnes líder SDKÚ-DS a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo (SDKÚ-DS).

slovakia

left justify in out

"Všetky štandardné politické strany musia odmietnuť extrémizmus ako taký a urobiť účinné opatrenia, aby už nedošlo k takému výsledku, akého sme svedkami v Banskej Bystrici. Všetky štandardné pravicové, konzervatívne a liberálne politické strany by mali odmietnuť neštandardné pokusné projekty a budovať štandardnú pravú stranu politického spektra a získavať stratenú dôveru ľudí tak, aby sme priniesli normálne užitočné riešenia pre našu vlasť a jej obyvateľov," odporúča Frešo. To je tiež podľa jeho slov dôvod, prečo sa SDKÚ-DS v prezidentských voľbách rozhodla podporiť spoločného kandidáta stredo-pravých politických strán zastúpených v NR SR. "Pokusných projektov už bolo veľa a doteraz všetky zlyhali," upozornil.

Frešo pripomenul, že na základe Vianočnej dohody vznikla v roku 1943 Slovenská národná rada v tej dobe združujúca protifašistické politické sily občianskeho odboja a ľavice. Zdôrazňovala potrebu demokratického usporiadania novej republiky, odmietla rasizmus, totalitarizmus a ďalšie ideológie, ktoré sú v rozpore so zásadami demokracie. "Z občianskeho odboja následne vznikla Demokratická strana, ktorá dokázala v roku 1946 vyhrať voľby na Slovensku a ktorej nástupkyňou je dnes práve SDKÚ-DS," povedal.

Zároveň tvrdí, že v roku 1943 štandardné politické sily na Slovensku dokázali, že sa proti zlu, diktatúre a totalitarizmu vedia postaviť a spojiť. "Pred 70-timi rokmi ukázali, že sú schopné nájsť potrebné kompromisy v záujme celku a potlačiť osobné záujmy pre dobro Slovenska. Pretože politika musí byť aj o kompromisoch, potlačení osobných záujmov a práci v prospech krajiny. To ukázala Demokratická strana v SNP, aj pred voľbami v roku 1946, to dokázala aj SDKÚ-DS v rokoch 2000 až 2006," konštatoval.

Pavol Frešo sa však domnieva, že v dnešnej dobe akoby sme kráčali v protismere týchto tradícií. Poukázal na rozdrobenú pravú stranu politického spektra, neustále uprednostňovanie osobných záujmov pred záujmom celku a neschopnosť kompromisu v záujme krajiny. "Osobný egoizmus je povýšený nad všetko ostatné, o čom svedčí aj neuveriteľné množstvo kandidátov na post prezidenta SR a nezaradených poslancov v parlamente. Výsledkom nie je len dominancia jednej strany, ale aj nástup rôznych extrémistických a neštandardných hnutí, ktoré sú v dnešnej dobe najväčším ohrozením demokratickej a slobodnej spoločnosti," dodal.

Spomienkové stretnutie pri príležitosti 70. výročia podpísania Vianočnej dohody dnes zorganizovala mestská časť Bratislava - Staré Mesto. Vianočná dohoda bola podpísaná v decembri v roku 1943 v Bratislave v byte Mateja Joska na Gajovej ulici. Je jedným z kľúčových dokumentov našej histórie, ktorý sa plne hlási k myšlienkam demokracie a odmieta všetky fašistické, rasistické a totalitné tendencie a to v čase, keď na Slovensku vrcholili nacionalistické prejavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies