Frešo v Bruseli kritizoval novelu zákona o dani z motorových vozidiel

NETKY.SK • 3 December 2014, 14:55 • 2 min
Frešo v Bruseli kritizoval novelu zákona o dani z motorových vozidiel

BRUSEL - Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo dnes v Bruseli na panelovej diskusii vo Výbore regiónov otvoril problém zoštátňovania samospráv, ktorému kraje na Slovensku čelia po prijatí novely zákona o dani z motorových vozidiel.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov týmto zákonom dochádza k výraznému naštrbeniu princípov, vďaka ktorým od roku 2005 na Slovensku samospráva funguje.
     

"Nie je to malá vec, pretože to siaha po podstatnej časti samosprávnosti, nielen regiónov, ale aj miestnej samosprávy. U nás mohli mestá a obce, rovnako ako regióny, určovať výšku jednej konkrétnej dane. Príslušné zastupiteľstvá rozhodli o výške dane. Bohužiaľ, vláda po trojročnom úsilí od minulého týždňa presadila, že jedna z daní, o ktorých rozhodovali regióny, tak už o nej rozhodovať nebudeme môcť," upozornil Frešo počas vystúpenia v Bruseli. 
     

Predseda BSK dodal, že samotný fakt, že štát odoberie kompetenciu v daňovej oblasti, keď existoval príjem z jednej dane a teda aj menej závislosti na centrálnej dani, dáva veľmi zlý signál, že to bude pokračovať smerom k obciam a mestám.
     

Na panelovej diskusii vo Výbore regiónov sa zúčastnil aj Christophe Rouillon - zástupca francúzskeho mesta Coulaines -, zakladateľ a riaditeľ Democratic Society z Veľkej Británie Anthony Zacharzewski a predstaviteľka Európskej komisie zodpovedná za politiku občianstva Sophie Beernaertsová.
     

Frešo otvoril túto tému preto, lebo novelou zákona o dani z motorových vozidiel sa podľa jeho slov narúša nielen princíp fungovania a zmyslu samospráv, ale aj Európska charta miestnej samosprávy, ktorú SR ratifikovala v roku 2007. V charte sa jasne uvádza, že aspoň časť finančných zdrojov miestnych orgánov je odvodená z miestnych daní a poplatkov, výšku ktorých majú právo určovať v medziach zákona tieto miestne orgány.
     

Bratislavský samosprávny kraj už v zmysle uznesenia Zastupiteľstva BSK požiadal prezidenta SR Andreja Kisku, aby zákon po preštudovaní vrátil do parlamentu na opätovné prerokovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies