Frešo: Územný plán BSK blokuje kvôli ropovodu ministerstvo hospodárstva

NETKY.SK • 8 Júl 2013, 10:13 • 2 min
Frešo: Územný plán BSK blokuje kvôli ropovodu ministerstvo hospodárstva

BRATISLAVA - Spor o územný plán Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), týkajúci sa možnej výstavby ropovodu z Bratislavy do rakúskeho Schwechatu, sa bude riešiť na dnešnom rozporovom konaní na Ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR.

slovakia

left justify in out

"Územný plán Bratislavského samosprávneho kraja zabrzdilo Ministerstvo hospodárstva SR. Jeho schválenie podmieňuje štát zakomponovaním ropovodu Slovnaft-Schwechat, ktorý sme ako kraj opakovane odmietli," uviedol predseda BSK Pavol Frešo. Podľa neho je neprípustné, aby štát takýmto spôsobom tlačil na samosprávu, na jej zákonné kompetencie a proti vôli obyvateľov.

"Po dlhých mesiacoch sa vyčerpali odborné argumenty a tento problém sa musí riešiť, žiaľ, už na najvyššej politickej úrovni," avizoval Frešo. V rámci dnešného rozporového konania požiada o mimoriadne stretnutie s ministrom hospodárstva Tomášom Malatinským (nominant Smeru-SD).

Vedenie ropovodu Bratislava-Schwechat Pipeline cez takzvaný Mestský koridor odmietli v júni aj bratislavskí mestskí poslanci. V uznesení, ktoré schválilo mestské zastupiteľstvo, vyzvali vládu SR, aby upustila od tohto zámeru a zvážila trasovanie cez tzv. Karpatský koridor. Ministra hospodárstva chcú pozvať na rokovanie zastupiteľstva v septembri, aby informoval o aktuálnom stave prípravy ropovodu.

Viaceré alternatívy trasovania ropovodu prerokoval ešte v januári vládny kabinet. Rezort hospodárstva odporúča dve trasy, ktoré vedú cez Einsteinovu a Dolnozemskú ulicu. Definitívne rozhodnutie by malo padnúť do konca roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies