Frešo: Štatistiky EÚ neodrážajú životnú úroveň ľudí

NETKY.SK • 8 Október 2013, 17:11 • 2 min
Frešo: Štatistiky EÚ neodrážajú životnú úroveň ľudí

BRATISLAVA - Predseda Bratislavského kraja Pavol Frešo poukázal na nereálnosť štatistík EÚ - Eurostatu, ktoré majú odzrkadľovať životnú úroveň obyvateľov regiónov.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla v tlačovej správe hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Iveta Tyšlerová, podľa tohto hodnotenia je Bratislavský kraj na siedmom mieste v rebríčku životnej úrovne v EÚ a predbehol tak mestá ako Viedeň, Berlín či región Dolné Rakúsko. „Hodnotenie Eurostatu neodráža reálny život obyvateľov Bratislavského kraja. Nemáme cesty, vlaky, školy ani sociálne zabezpečenie ako sú napríklad vo Viedni. Pre reálnejšie čerpanie eurofondov je nesmierne dôležitá spolupráca s európskou komisiou pri nastavení štatistických ukazovateľov, ktoré odzrkadľujú životnú úroveň obyvateľstva v regióne,“ zdôraznil Frešo.

V štatistike Eurostatu nestačí podľa Freša brať do úvahy paritu kúpnej sily, ale zohľadniť treba aj výšku národného dôchodku, ktorý reálnejšie odzrkadľuje skutočnosť ekonomickej vyspelosti regiónu a životnú úroveň obyvateľstva. Frešo zároveň dodal, že keby tieto parametre Slovensko vyrokovalo včas na programové obdobie 2014-2020, nemusel patriť Bratislavský kraj medzi bohaté regióny a nemal by obmedzené čerpanie na 60 miliónov eur. Generálny tajomník Výboru regiónov Gerhard Stahl odporučil samostatné stretnutie za účasti odborníkov, kde sa prehodnotia ukazovatele, na základe ktorých sa určuje kategória regiónov. Práca na efektívnom čerpaní eurofondov sa podľa Freša nezačína vtedy, keď sa rozhoduje o konkrétnych aktivitách, ale už pri nastavovaní hodnotenia ekonomickej výkonnosti regiónov Európskou komisiou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies