Frešo: Štát nemá peniaze na dôchodky, dôkazom je budúcoročné zvýšenie o 2 eurá

NETKY.SK • 10 August 2015, 13:27 • 2 min
Frešo: Štát nemá peniaze na dôchodky, dôkazom je budúcoročné zvýšenie o 2 eurá

BRATISLAVA - Štát sa o budúcich dôchodcov nepostará. Jediným spôsobom, ako sa môžu zabezpečiť do budúcnosti, je, aby si už dnes sporili na svoj dôchodok.

slovakia

left justify in out

Presvedčená je o tom opozičná strana SDKÚ-DS.
     

"Po ohlásení vládnych pseudosociálnych balíčkov sa Slovensko vracia do reality. Budúcoročné zvýšenie dôchodkov o menej než dve eurá je dôkazom, že štát už dnes nemá dostatok peňazí pre penzistov," skonštatoval predseda strany Pavol Frešo. Podľa jeho slov jedinou cestou je podpora sporenia na dôchodok a postupné oslabovanie úlohy Sociálnej poisťovne, ktorá na výplatu dôchodkov bude mať z roka na rok menej finančných prostriedkov.
     

Strana pripomenula, že pred desiatimi rokmi odštartovala na Slovensku dôchodková reforma. Jej cieľom bolo, aby si ľudia zo svojich platov časť odvodov odkladali na súkromné účty v penzijných spoločnostiach. Keďže spoločnosť starne, postupne bude podľa SDKÚ-DS ubúdať počet ľudí, ktorí zo svojich odvodov do Sociálnej poisťovne financujú výplatu dnešných dôchodkov.
     

Práve preto bola vláda nútená upraviť zákon o sociálnom poistení tak, aby SP dokázala dnes vyplácať dôchodky. Strana pripomenula, že už pri prijímaní zmien vo valorizácii dôchodkov rezort práce argumentoval, že zmena vzorca je nutná, aby sa zlepšila nádej na dlhodobú udržateľnosť penzijného systému. Ministerstvo práce pod vedením Jána Richtera (Smer-SD) teda podľa SDKÚ-DS priznalo, že prvý pilier je z dlhodobého hľadiska neudržateľný. "Zvyšovanie dôchodkov o takú malú sumu je ďalším argumentom, pre ktorý by sa ľudia mali spoliehať aj na vlastné penzijné úspory, ktoré si šetria v druhom pilieri. Dôchodok z dvoch pilierov je na starobu predsa len istejší," dodal šéf volebného štábu SDKÚ-DS Peter Húska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona