Frešo: Smer je prvotriedna profesionálna strana, ale na zlých základoch

NETKY.SK • 8 Marec 2013, 13:37 • 2 min
Frešo: Smer je prvotriedna profesionálna strana, ale na zlých základoch

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD je z hľadiska fungovania na politickej scéne, nie hodnôt, profesionálna prvotriedna strana, ktorá robí dobre svoju prácu, aj keď tá je postavená na zlých základoch. To je príčinou, prečo neustále vedie prieskumy verejnej mienky. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder SDKÚ-DS Pavol Frešo, ktorý hodnotil prvý rok od parlamentných volieb. Frešo dal vláde SR za toto obdobie najhoršiu známku päť.

slovakia

left justify in out

To, čo sa dnes deje v štáte, je podľa neho obrovskou zodpovednosťou ľavice. "Aj pre krízu, no aj pre nie veľmi vydarené opatrenia vlády, máme rekordnú nezamestnanosť, klesá úroveň hospodárskeho rastu. Za vlád, ktoré viedla SDKÚ, nezamestnanosť klesala, potom už boli len prudké nárasty. Toto nie je o ideológii, ale o suchej ekonomike, ako riadite hospodárku politiku štátu," myslí si. Za najvážnejšiu chybu kabinetu označil zrušenie rovnej dane. "Premiér nadradil ideológiu nad ekonomiku. Bola to obrovská chyba," zdôraznil.

Frešo tiež tvrdí, že úder dostali aj živnostníci a chybou bola aj zmena Zákonníka práce. "Toto je výzva pre SDKÚ-DS, aby tvorila alternatívu voči Smeru. Uvedomujem si, že máme šesť či sedem pravicových strán a je to výzva aj pre celé stredopravé spektrum, aby pochopilo, že ak nedokáže držať spolu, celú zodpovednosť preberá ľavica," upozornil.

Pred rokom 10. marca 2012 došlo podľa Freša v parlamentných voľbách k obrovskej porážke celej stredopravej scény. "Tým, že vláda padla, bolo to vyhodnotenie aj toho, že nebola schopná vládnuť. SDKÚ-DS zareagovala správne a som na to hrdý. Dokázala vymeniť svoje vedenie. Stranu to neoslabilo, nedošlo k štiepeniu, SDKÚ-DS je strana jednotná a ťahá to k ochrane ľudí," povedal Frešo.

Líder SDKÚ-DS tvrdí, že rozumie otázkam, prečo sa pravica nevie dlho dohodnúť. "Teší ma, že sme pomerne blízko k dohode v tom, že v župných voľbách budeme vo všetkých krajoch postupovať spoločne. Neviem si predstaviť vysvetlenie voličom, prečo by to tak nebolo. Rovnako je dôležité, aby sme mali spoločného kandidáta na prezidenta," zopakoval.

Frešo sa domnieva, že ak by vláda Ivety Radičovej nepadla na eurovale, rozpadla by sa na niečom inom. "Išlo by o praktické ekonomické veci," povedal. V tejto súvislosti poukázal aj na nízku mieru dôvery, ktorá sa prejavovala napríklad fotením hlasovacích lístkov počas tajných volieb či kontrolou zo strany kolegov.

Na riešenie dnešných problémov preto podľa Freša platia tri výzvy. "Musíme ponúknuť v ekonomickej oblasti jasnú alternatívu a stavať ju spoločne na stôl. Ďalej je to spoločný postup vo voľbách do VÚC a spoločný postup v prezidentských voľbách. Všetky ostatné veci, ako pán Čentéš, sú nemilé, ale som presvedčený, že ak tomuto chceme čeliť, musíme nabrať dôveru a použiť ju na to, aby sme zjednali taký stav, aký si naši voliči želajú. Uvedomujem si, koľko sme stratili pádom vlády či Gorilou, no pokračujem ďalej," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies